У Рівному представили колоритну колекцію вишитого українського одягу та рушників (24 ФОТО)

Речі з районів Рівненщини презентували у краєзнавчому музеї

У Всесвітній День вишиванки у Рівненському обласному краєзнавчому музеї представили колекцію українського народного вбрання майже з усіх районів Рівненщини. На виставці показали близько півсотні українських костюмів та рушників кінця ХІХ – початку ХХ століття.

За словами завідувача відділом етнографії краєзнавчого музею Алли Українець, найкраще на виставці представлена самобутність північних районів Рівненщини, де населення було більш бідне, ніж південь області. Мешканцям Полісся, а саме Сарненського, Дубровицького, Зарічненського та Володимирецького районів вдалося зберегти притаманні їх регіону орнаменти на домотканому одязі. Дивлячись ці речі, можна уявити, якими були традиції українців, починаючи від Середньовіччя і до початку ХХ століття. Проте в роки Другої світової війни багато Зарічненських та Дубровицьких сіл згоріли, а разом із житлом згоріли і цінні екземпляри вишитого одягу, говорить Алла Українець.

Щодо південних районів Рівненщини, то у 20-30 роки ХХ століття традиційний український одяг у тих районах фактично зник. У приміських селах люди одягали вишиті речі лише на свята, а одяг часто шили за журнальними зразками, а також на основі візерунків із сірникової коробки чи обгортки з мила, говорить етнограф Алла Українець:

– Під впливом міста, різних модних течій, з проникненням у побут фабричних тканин, а це стосується людей, які могли їздити купувати собі, тобто приміські села, ближчі до Рівного райони, ці сорочки і фартушки одягали в церкву, одягали, коли співали в хорі. А так мешканці Здолбунівського, Гощанського, Рівненського, Острозького, Дубенського району носили звичайне вбрання. Вони нічим не відрізнялися від інших національностей.

Зауважимо, що колекцію одягу та рушників Рівненщини ви можете побачити у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Виставка триватиме до 5 червня на першому поверсі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень