Обмеження для ухилянтів від мобілізації: як їх застосовуватимуть на практиці?

Юрист детально пояснив про механізм їхньої роботи

Верховна Рада ухвалила в першому читанні новий законопроєкт про мобілізацію, який передбачає низку обмежень для ухилянтів. Як з'ясувалось, у ньому передбачено три види обмежень. Вони застосовуватимуться тільки за рішенням суду.

Що і як обмежуватимуть, розповів юрист гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов'язаних із воєнною агресією, її наслідками та воєнним станом, Владислав Зайцев.

Отже, у законопроєкті передбачено три основні види обмежень:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон;
  • тимчасове обмеження у праві керувати транспортними засобами;
  • накладення арешту на фінансові рахунки в банках, електронних гаманцях тощо.

Під час воєнного стану військовозобов'язані українці мають певні обов'язки.

Зокрема, закон передбачає такі дії, які вони мають виконати:

  • військовозобов'язаний, приписаний до певної військової частини, під час мобілізації у разі отримання повістки або мобілізаційного розпорядження повинен прибути у визначений час і місце збору до ТЦК;
  • військовозобов'язаний, не приписаний до військової частини, за новими нормами, протягом 60 днів від дня початку мобілізації має самостійно з'явитися до ЦНАПу, ТЦК або в електронному кабінеті уточнити свої облікові дані;
  • військовозобов'язаний, не приписаний до військової частини, у разі отримання повістки також зобов'язаний з'явитися до ТЦК.

Якщо громадянин не виконує цих обов'язків, до нього можуть застосувати обмеження. 

Згідно з чинним законом про мобілізацію, рішення про обмеження можуть прийняти в ТЦК.

 

Тепер же в обов'язковому порядку питання про обмеження і стягнення, з подачі ТЦК, має розглядатися в суді.

Якщо людина не виконує розпоряджень ТЦК, то їй мають звідти надіслати листа з вимогою з'явитися в певне число. Якщо ж вона не з'являється, або лист, відправлений поштою, повернувся до ТЦК назад, тоді настає черга суду. Без дозволу суду людину не можуть затримувати і насильно куди-небудь доставляти.

За зверненням ТЦК суд розглядає справу та ухвалює рішення про обмеження для ухилянта. Причому таке рішення суду підлягає негайному виконанню.

Механізм виконання обмежень

Після того, як суд виніс рішення, воно надходить до Державної виконавчої служби. Там виконавець негайно приступає до виконання рішення суду.

Що стосується тимчасового обмеження виїзду за кордон, то тут, вочевидь, і говорити немає сенсу, оскільки сьогодні переважній більшості чоловіків виїзд за кордон і так заборонений.

А ось обмежити право на керування транспортним засобом цілком реально. Тут юрист підкреслює, що громадянина не позбавляють транспортного засобу, а просто забороняють ним користуватися.

- Жодних майнових обмежень не буде - тобто автомобіль не арештовуватимуть. Якщо ж людину спіймають за кермом, тоді настає окрема відповідальність, - роз'яснив юрист.

Що стосується арешту рахунків ухилянта, то співвиконавець розсилає постанову про їхній арешт в усі банківські установи. І ті, в яких ухилянт має рахунки, мають негайно їх заблокувати. Щоправда, це стосується лише рахунків в українських банках. У закордонних фінустановах навряд чи рішення українського суду матиме силу.

- Не думаю, що у державних виконавців є доступ до реєстрів міжнародних фінансових установ. По-моєму, поки рано про це говорити, а зрозуміло буде, коли підуть певні судові процеси, - припустив Владислав Зайцев.

Джерело: Факти 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень