«Обіцяли – зробили!»: біля Рівного відкрили найсучасніший пост моніторингу стану повітря (ФОТО)

Стежити за результатами вимірів можна буде онлайн

У селі Городок компанія «Кроноспан Рівне» встановила перший на Рівненщині сучасний автоматичний пост моніторингу стану атмосферного повітря. 

Таким чином  підприємство точно в обіцяні строки впровадила свою ініціативу зі збільшення екологічної безпеки в Городоцькій ОТГ. Станцію моніторингу якості повітря відкрили в центрі Городка, сьогодні, 12 жовтня.  

За словами виконавчого директора ТОВ «Кроноспан Рівне» Павла Пильтяя, обладнання «Airpointer» від австрійського виробника MLU-recordum Environmental Monitoring Solutions GmbH вартістю понад 3 000 000 гривень компанія закуповує власним коштом.

Відповідно до договору про спільну діяльність з Городоцькою ОТГ обладнання до кінця цього року безоплатно передадуть у комунальну власність громади.

Під час відкриття Павло Пильтяй віддав голові Городоцької сільської ради Сергію Поліщуку сертифікат на нове обладнання.

Городоцька сільська громада - перша на Рівненщині, де встановлено такий сучасний пост моніторингу стану якості атмосферного повітря.

 

Я вдячний керівництву підприємства «Кроноспан Рівне»  за встановлення обладнання на території нашої громади. Нині жителі громади мають можливість стежити за станом атмосферного повітря в населеному пункті, оскільки установка що дві години автоматично передає дані на сайт Городоцької сільської ради та Рівненського Гідрометцентру, – зазначив Городоцький сільський голова Сергій Поліщук.

Чудовий приклад колаборації зусиль бізнесу, влади, громади. Адже підприємство таким чином підтверджує свої добрі наміри та високі стандарти в роботі, а громада – отримує найсучасніший інструмент контролю за виробництвом. Зараз в Україні різні станції моніторингу - менші, більші. Але саме такий сучасний пост, який виготовлений з врахуванням кращих європейських технологій –  є унікальним прецедентом для України, – наголосила президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок. 

Важливо, що усе обладнання посту моніторингу відповідає стандартам ЄС та сертифіковане до використання в Україні. Визначена експертами локація в центрі села Городок забезпечена необхідною санітарно-захисною зоною, має електропостачання, покриття інтернет-зв’язком,  камери відеоспостереження. А ТОВ «Кроноспан Рівне» за власні кошти залучило сертифіковане підприємство для постійного обслуговування обладнання, щоб гарантувати точність його показників.

Це те, що ми обіцяли громаді, екоактивістам. Це була одна з умов, перша – відповідність екостандартам України, друга – Європейського Союзу, третя – встановлення обладнання, яке допоможе визначати якість повітря.

 

Сьогодні була встановлена за кошти підприємства станція, яка щоденно абсолютно прозоро спостерігатиме за якістю повітря в Городку протягом 24 годин 365 діб на рік. Мало того, соціально відповідальне підприємство дарує це обладнання громаді.

 

Для мене, як народного депутата, важливо залучати інвестиції в регіон, але ще більш важливі – життя і здоров'я мешканців. Тому це чудовий формат співпраці бізнесу, влади та громади. І цей приклад мають наслідувати інші підприємства по всій Україні, – підкреслив народний депутат України Олександр Ковальчук. 

Модулі вимірюють концентрацію в повітрі ключових для «Кроноспану» речовин відповідно до звіту з оцінки впливу на довкілля:

  • формальдегід;
  • діоксид азоту та оксид азоту;  
  • оксид вуглецю; 
  • PM10 та PM2.5 (пил);
  • метеорологічні параметри.

Переглядати результати вимірювання у режимі онлайн можна на сайті громади або «AQI Короноспан». 

До слова, участь у відкритті мосту моніторингу взяли народні депутати України Олександр Ковальчук та Олександр Салійчук, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк, директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук, перший заступник голови Рівненської РДА Володимир Леонов, голова Рівненської районної ради Василь Тимощук, начальник Рівненського Гідрометцентру Богдан Масовець, президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок та менеджерка ТОВ «Екніс інжиніринг» Світлана Ісайкіна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень