Новий податок призведе до подорожчання популярних напоїв

Ініціатором запровадження нового податку став голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький

Депутат від «Слуги народу» вважає, що вживання газованих напоїв із великим вмістом цукру негативно позначається на здоров’ї українців і навів приклад інших країн світу:

З кожним роком все більше країн світу запроваджують спеціальний податок на солодкі газовані напої. До переліку з понад 65 держав нещодавно долучились Казахстан та Ізраїль.

В Ізраїлі податок почне діяти з наступного року. За напої з вмістом понад 5 грамів цукру на 100 грам рідини потрібно додатково сплатити 1 шекель за літр (0,3 євро).

У Казахстані акциз на енергетики та солодку газовану воду з 2023 року складатиме 20%, у 2024 – 35%, у 2025 – 45%. Так влада відреагувала на інформацію ВООЗ, що Казахстан входить до ТОП-10 країн із найбільш неправильним харчуванням.

Згідно з доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їхнього споживання і сприяє переходу споживачів на більш здорові альтернативи.

А що в Україні?

Згідно з дослідженнями, третина українських дітей п’є солодку газовану воду часто, понад дві третини батьків не заперечують, аби їхні діти вживали газовану воду та солодкі пакетовані соки. Але, на відміну від соків, солодку воду діти купують частіше самі!

Михайло Радуцький зазначив:

Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно «молодшає». Останніми роками спостерігається дуже значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку. Хоча у 80 % випадків розвитку діабету можна запобігти завдяки правильному харчуванню.

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування запропонував депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, освітянами, представниками батьківських організацій обговорити цю важливу тему.

І висловив готовність очолюваного ним комітету до напрацювання відповідних законодавчих ініціатив.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень