Новий курс долара протримається до кінця року: Що буде з цінами

Експерти розповіли, чого чекати

Фото: курс долара (Віталій Носач, РБК-Україна)

Напередодні Національний банк України підняв офіційний курс долара.

Такий курс є ринковим, тому, скоріш за все, цей фіксований рівень залишиться принаймні до кінця року, каже ексзаступник директора департаменту фінстабільності НБУ Євген Дубогриз.

– Зараз немає об’єктивних причин, щоб ринковий курс суттєво перевищував 37 грн. Підвищивши офіційний курс фактично до ринкового рівня, Нацбанк створив умови, за яких йому не доведеться більше змінювати фіксований рівень принаймні до кінця року, – каже Євген Дубогриз.

Виконавчий директор асоціації IT Ukraine Костянтин Васюк зауважив, що рівень 36,6 грн/$ влаштовує IT-сектор.

– Питання курсу було одним з найбільш гострих для IT-компаній. Це виважений крок з боку Нацбанку, він є певним компромісом, що знімає суттєву частину проблем для нашої індустрії, як експортера, – каже  Костянтин Васюк.

Та вищий фіксований курс робить менш вигідним імпортний бізнес, додав Дубогриз.

– Імпорт здорожчає, попит на валюту з боку імпортерів має знизитись. Це зменшить тиск на резерви НБУ, відповідно вони будуть скорочуватися не такими швидкими темпами, – каже Дубогриз.

З іншого боку, це негативно вплине на інфляцію, оскільки імпортні товари стануть дорожчими, розповів заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса.

Тим часом президент Київської школи економіки Тимофій Милованов розповів, що нині через проблеми з фінансуванням бюджету, які останніми місяцями вирішувались шляхом «друку грошей» Нацбанком, є суттєві ризики подальшої девальвації гривні.

Якщо емісія продовжиться в значних обсягах, це буде не остання девальвація в наступні місяці. Українська економіка показала себе дивовижно стійкою під час війни, особливо на початку. Проте у стійкості є запас, і він не нескінченний» – каже Милованов.

За його словами, подальшими кроками для адаптації економіки до умов війни має стати оптимізація бюджетних видатків та робота над збільшенням фінансових надходжень від іноземних партнерів.

Джерело: Судово-юридична газета в Україні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень