Нові тарифи на воду не врятують інфраструктуру, але їх підняття весною - можливе

Холодна вода вже подорожчала у громадах, де рішення про тарифи ухвалює місцева влада

Вода в Україні мала подорожчати у січні 2023 року. Рішення про підняття тарифів спочатку ухвалили, а за три дні потому – скасували. Нагадаємо, тарифи планували підіймати два рази впродовж року у січні на 10% та у червні, теж на 10%. Наприкінці ж 2020 року НКРЕКП пояснили, що при оформленні рішення виявилося, що члени комісії голосували за різні проєкти, тож відбулась плутанина. Тож відтоді до розгляду тарифів на воду більше не поверталися. 

Проте не всі водоканали підпорядковуються НКРЕКП, адже невеликим підприємствам без ліцензії від комісії тариф встановлює місцева влада. Тож у таких громадах населення вже відчуло подорожчання води, пояснила експертка з питань ЖКГ Христина Ненно. 

Наприкінці минулого року у деяких маленьких містечках зросли тарифи на холодну воду на понад 14%. Нині Держстат закритий, тож неможливо проаналізувати де та на скільки зросла ціна, - каже Христина Ненно.

Поки що тарифи для клієнтів водоканалів, які підпорядковуються НКРЕКП, не змінилися. А от для інших підприємств це цілком можливо. Адже вже є такі випадки.

На сьогодні інфраструктура водоканалів геть не в найкращому стані. І за великим рахунком вони потребують нових вкладень для оновлення мережі. Але навряд якогось прогресу вдасться досягти тільки через збільшення тарифів на воду. 

Підняття тарифів не розв'яже питання стану інфраструктури. Це лише збільшить заборгованість за житлово-комунальні послуги й все. Наразі немає ніяких ані цифр, ані даних. В принципі жодного документа, який, наприклад, би сказав, що через місяць будуть підняті тарифи. Було таке рішення 26 грудня 2022 року, але його скасовували. Інших – не було, – каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

На сьогодні найбільш вірогідним періодом перегляду тарифів на комунальні послуги вважають кінець квітня. Після завершення опалювального сезону.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень