Нові ціни на комуналку, зростання зарплат і пенсій та перевірки: що готує 2022 рік

Для українців він буде непростим

У наступному році на українців чекає ціла низка змін. Це, серед іншого, зростання тарифів і цін на продукти, а разом із ними – зарплат, пенсій та різних видів соцдопомоги. А ще – зміна курсу долара, перевірки бізнесу та багато-багато іншого.

Про головні зміни розповідає OBOZREVATEL.

ТАРИФИ-2022

Нова абонплата за газ

Вже із 1 січня всім українцям перерахують розмір абонентської плати за газ (плата за доставку). На це є одразу дві причини:

  • зміниться кількість кубів, за які потрібно буде платити;
  • зміниться і тариф за доставку газу.

Відомо, що тариф зросте практично для всіх облгазів.

Істотно суми в платіжках збільшаться для тих, хто опалює газом великі будинки. Через великі обсяги споживання різниця в тарифах для них буде досить суттєвою.

Новий тариф на газ та електрику

Вартість самого газу та електроенергії не змінюватимуть щонайменше до травня 2022-го. Після цього уряд має ухвалити рішення, чи варто підвищувати тарифи для українців. Найімовірніше, економічні обґрунтування для цього будуть (оскільки подорожчало вугілля й газ на світових ринках).

Новий тариф на воду

А ось вартість води може збільшитися вже з 1 січня. Відповідне рішення профільна комісія ухвалила ще 22 грудня, документ вже опублікували.

Тариф зміниться у багатьох містах України. Наприклад, у Києві, Дніпрі, Полтаві, Тернополі й Рівному.

КУРС ДОЛАРА

Вартість валюти в Україні наступного року, за різними оцінками, становитиме понад 28 грн/долар. Держбюджетом, наприклад, передбачена вартість долара у 28,6 грн/$. Але тут варто враховувати, що Кабміну дуже рідко вдається точно спрогнозувати валютні коливання.

Є також консенсус-прогноз ключових експертів (його публікує Мінекономіки). Згідно з ним, курс долара до кінця 2022 року може підскочити до 29,9 грн/долар, чого не траплялося з початку 2015 року – часу, коли гривня рекордно девальвувала. У такому разі середній курс за 2022 рік становитиме 29 грн/$. Проте це негативний прогноз.

Найімовірніше, вартість «зеленого» протягом року буде на рівні близько 28 грн.

ЦІНИ-2022

У середньому інфляція наступного року, згідно з оцінками Нацбанку та Кабміну, коливатиметься в межах від 5 до 7%. Але насправді це базові оцінки, є і більш негативні. Наприклад, ніхто точно не може спрогнозувати, якою буде ситуація на світових ринках (а це курс валют), скільки коштуватиме газ у Європі (а від цього залежать ціни на добрива та продукти).

Загалом до вересня 2022-го споживчий кошик зросте в ціні аж на 22-25%, розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич.

У 2022-му найпомітніше стрибне ціна на хліб.

Погана новина у тому, що підвищення соціальних стандартів подорожчання продуктів не компенсує.

ЗАРПЛАТИ-2022

У 2022 році середню зарплату можуть підвищити на 10%. Експертка ринку праці Тетяна Пашкіна стверджує, що сподіватися на суттєве зростання доходів більшості українців не варто.

Середній коридор зарплати, яку піднімають, це 5-10%. Дуже рідко – 15-20%, але це утримувальні заходи, коли спеціаліста потрібно тримати обома руками, бо він вже майже звільнився. Такі підвищення – точкові. Глобального постковідного підвищення зарплат, на мою думку, поки не відбудеться, – говорить Пашкіна.

Мінімальну зарплату українцям підвищать лише на 3% (менше за рівень інфляції) – до 6700 грн. Станеться це лише у жовтні. А до того часу реальний рівень добробуту українців лише знижуватиметься.

ПЕНСІЇ-2022

З грудня цього року і до кінця наступного на українців чекає аж 7 підвищень пенсії. Однак це не значить, що всі пенсіонери щоразу отримуватимуть доплату.

Наприклад, мінімальна пенсія до липня 2022-го буде на рівні 1934 грн, у липні збільшиться до 2027 грн, а в грудні – до 2093 грн. Тобто фактично найменш забезпеченим українцям за рік додадуть всього 159 грн.

І це при тому, що вже зараз, згідно з розрахунками Мінсоцу, пенсіонеру на базові потреби (без урахування мобільного зв'язку, інтернету та різноманітного харчування) на місяць потрібно понад 3,5 тис. грн.

РИНОК ПРАЦІ

Ситуація на ринку праці може значно змінитись: на підвищення зарплат у цей період можуть розраховувати не лише фармацевти, а й співробітники сфери IT.

Такий прогноз озвучила Анастасія Кисельова, спеціалістка з оцінки персоналу Jooble. Вона розповіла про головні тенденції на ринку праці у 2022 році. Серед них:

Зростання окремих галузей через карантинні обмеження.

Багато компаній стали активно наймати працівників – це підприємства, яким карантин став поштовхом чи можливістю для розвитку. Наприклад, компанії, що надають логістичні послуги – значно зросла кількість пропозицій роботи для всіх типів кур'єрів: піших, вело-, мото- та авто. Те саме і з підприємствами у галузі ритейлу або фармацевтики – кількість споживання харчових продуктів, побутових товарів, ліків тощо через карантин також значно зросла.

 Уповільнення деяких напрямів у сфері обслуговування.

Йдеться, до прикладу, про сферу туризму і готельно-ресторанний бізнес. Мовляв, за часів пандемії люди вже звикли менше витрачати на подорожі та відвідування закладів харчування.

 Автоматизація процесів та курс зміни професії.

Враховуючи поточну ситуацію на ринку праці, можна припустити, що фахівці, які переважно виконують роботу руками, тобто «сині комірці», ще активніше шукатимуть нову роботу або проходитимуть підвищення кваліфікації. Крім того, через пандемію багато компаній зменшили обсяги своєї діяльності, відбувається активна автоматизація бізнес-процесів, а тому потреба у працівниках в окремих галузях, відповідно, скорочується.

ПОДАТКИ-2022

Переглядати ставки податків для українців у наступному році не стануть.

Єдине податкове нововведення, яке зачепить усіх, – це запровадження непрямих методів контролю. Вони передбачають, що чиновники отримають механізми перевірки не лише доходів, а й видатків.

Таким чином ті, хто витрачає величезні суми, але при цьому офіційно заробляє мало, будуть змушені заплатити з різниці податок у розмірі 19,5%.

Причому питання можуть виникнути навіть у тому разі, якщо сім'я спробує продати квартиру, на яку накопичила із зарплат у конвертах.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень