Нове меню з радянськими рецептами затвердило МОЗ для дитсадків
На сайті Міністерства розміщене рекомендоване сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 (7) років
Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню на зимовий період. Його рекомендовано використовувати для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах.
Відповідний наказ, а також технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню, оприлюднені на сайті міністерства.
Техкартки містять перелік страв, всі необхідні параметри і розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), вимоги до продуктів. Також у них запропоновані процеси приготування та температурні режими.
Цікаво, що чимало запропонованих страв сягають корінням у далеке радянське минуле.
До прикладу, у техкарті приготування страви «Морква тушкована з чорносливом» зазначено книгу «Питание детей в детском саду», Н.Г. Кожевникова, Видання 1961 р.
Пюре з бобових (гороху або сочевиці) з цибулею пропонується готувати за книгою «Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания», Видання 1982 р.
За цим же виданням пропонують готувати «Котлету рублену з курятини»
Рецепт какао також взято з цього 40-річної давнини збірника.
До речі, в рецепті немає цукру.
Детально ознайомитися з техкартами зимового меню для дошкільнят можна на сайті МОЗ, де вказується, що
Меню можна використовувати у повному обсязі або частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання дітей та технологічні можливості кожного з закладів.
А в разі внесення змін, меню потрібно погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби
Підкреслено, що робота здійснюється в межах реформи системи шкільного харчування, ініційованою першою леді України Оленою Зеленською.
Радіо Трек: НОВИНИ