Нова методика розрахунку за тепло: платитимуть навіть власники індивідуального опалення

А також ті, хто має індивідуальні лічильники, але опаленням не користувався

Такі зміни обумовлені Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (у редакції наказу Мінгромад від 28.12.2021 р. № 358), що набрала чинності 28 січня 2022 року.

У новій редакції визначено, що за спожиту теплову енергію, яка заходить у будинок, мають сплачувати усі співвласники багатоквартирного будинку, у тому числі й ті, в кого індивідуальне опалення. Загальний обсяг теплової енергії на опалення будинку визначається за допомогою вузла комерційного обліку теплової енергії або розрахунково у разі його відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати. 

Оновлена Методика визначає термін загальнобудинкові потреби на опалення.

Це витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку, без врахування обсягу теплової енергії, витраченої на функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання, та обсягу теплової енергії, який надходить від ділянок транзитних трубопроводів до приміщень з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення.

Обсяг спожитої у будівлі/багатоквартирному будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення буде розраховуватись  відповідно до п.8 розділу IV Методики, як частка від загального обсягу споживання теплової енергії:

  • для 1-5 поверхової будівлі/будинку – 25%;
  • для 6-10 поверхової будівлі/будинку – 20%;
  • для будівлі/будинку вище 10 поверхів – 15%.

Платити доведеться також і за ізольовані та неізольовані стояки у квартирах.

Ті співвласники, які встановили квартирні теплові лічильники і не спожили відповідну норму тепла (наприклад, не живуть і не включають опалення) отримають донарахування  до норми. Тобто про «0» грн нема мови, навіть, якщо і спожили цей «0».

Теплопостачальники у регіонах вже почали інформувати своїх споживачів про те, що з лютого будуть поетапно запроваджувати вимоги нової Методики.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень