Нирку свині вперше успішно трансплантували людині (ФОТО)

На трансплантацію нирки в Україні чекають близько 200 людей

Хірурги у США вперше успішно пересадили нирку від генномодифікованої свині людині. Після трансплантації не сталося негайного відторгнення органу, пише Reuters.

Операцію проводили у Медичному центрі Лангон при Університеті Нью-Йорка. Хірурги використовували нирку від свині, гени якої змінили так, щоб її тканини більше не містили молекул, які викликають майже миттєве відторгнення органу.

Отримав нирку пацієнт, у якого діагностували смерть мозку та який мав порушення функції нирок. Його родина погодилася на експеримент, перш ніж відключити пацієнта від засобів життєзабезпечення.

Нирку приєднали до кровоносних судин людини. За словами хірурга-трансплантолога Роберта Монтгомері:

Нирка виробляє таку ж кількість сечі, як і пересаджені людські нирки. Також не помітили за три дні жодних доказів негайного відторгнення органу, як це відбувається після пересадки нирки від не генномодифікованої свині.

Крім того, високий рівень креатиніну у пацієнта — показник поганої функції нирок — повернувся до норми після трансплантації.

Вчені припускають, що важкохворим пацієнтам пересаджуватимуть свинячу нирку, наприклад, поки не стане доступним людський орган.

Цього разу хірурги здійснювали одну трансплантацію. Нирка залишалася в організмі лише три дні, тож наступні експерименти можуть відкрити складнощі з пересадкою свинячих органів.

Ймовірно, наступними реципієнтами органів будуть пацієнти з низькими шансами отримати людську нирку. На трансплантацію нирки в Україні чекають близько 200 людей, за даними комітету парламенту з питань здоров'я нації.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень