Ніхто не хоче будувати та виробляти. Куди та на які спеціальності вступили найкращі випускники України?

Які області втратили, а які збільшили кількість студентів?

Аналіз на основі даних порталу Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) зробили журналісти ZN.ua.

На першому місці за популярністю залишається Київ

Вже чітко видно, що топ-5 популярних у абітурієнтів міст залишився незмінним.

Раніше більшість намагалася вступити до університетів Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра. Так сталося і цього року.

Незважаючи на те, що останні три міста не можна назвати безпечними. У небезпечних регіонах навчання організоване онлайн. .

Середній бал вступників

Цьогоріч середній конкурсний бал вступників вищий, ніж попереднього. Зараз він коливається від 150 до 172, а минулого — від 146 до 162. Це і зрозуміло, адже НМТ усе ж таки було дещо легшим, ніж ЗНО попередніх років.

Торік найвищий середній конкурсний бал мали вступники Львівщини, їм у потилицю дихали абітурієнти Чернівецької області, далі в порядку спадання йшли Київ, Житомирщина, Волинь, Харківщина, Сумщина.

Кількість вступників

У 2022 року їх було менше, ніж попередні роки. У Харкові їх утричі менше, ніж 2021-го. Майже вдвічі зменшилася кількість заяв у Житомирській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Вінницькій областях.

А от Волинь, Тернопільщина, Полтавщина, Рівненщина, Хмельниччина і навіть прикордонна Сумщина не дуже постраждали — втратили по кілька тисяч заяв.

Єдина область, показників якої не торкнулася війна, — Кіровоградська: до місцевих вишів абітурієнти подали майже стільки ж заяв, як і раніше.

Очевидно, відіграло роль те, що чимало сімей у регіонах під час війни не ризикнули відпускати дітей далеко від дому, бо це небезпечно. Також на кількість заяв по регіонах вплинули переміщені виші, які переїхали до різних областей із небезпечних зон.

Які спеціальності найпопулярніші?

Під час війни пріоритети вступників не змінилися. Ніхто не хоче будувати, виробляти, вчити.

Лідирують, вже традиційно, комп’ютерні науки, право та філологія.

Прохідний бал

Абітурієнти-технарі програють гуманітаріям за конкурсними балами.

Найбільше балів вимагалося при вступі на журналістику та міжнародку (відносини, економіка, право), економіка, менеджмент.

Хто зняв вершки?

Це залежить від спеціальностей.

За спеціальністю економіка найбільше сильних студентів буде у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Також на цю спеціальність сильні абітурієнти вступали до ПУ «Університет «Київська школа економіки», Національного університету «Києво-Могилянська академія», Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, Сумського державного університету, Харківського національного університету імені Василя Каразіна.

З журналістики вершки зняли: КНУ імені Тараса Шевченка (тут отримали рекомендації для вступу найбільше абітурієнтів). Але є й інші маленькі блискучі точки підготовки майбутніх журналістів. Наприклад,  ХНУ імені Василя Каразіна, Львівський національний університет імені Івана Франка та НАУКМА.

З міжнародних відносин є три лідери — КНУ імені Тараса Шевченка, НАУКМА та ЛНУ імені Івана Франка.

Найбільше майбутніх менеджерів з хорошими балами отримали рекомендації для вступу до НАУКМА, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, ЛНУ імені Івана Франка, КНУ імені Тараса Шевченка, НТУ «Харківський політехнічний інститут».

Найбільше сильних абітурієнтів-маркетологів пройшли конкурс до КНЕУ імені Вадима Гетьмана та Державного торговельно-економічного університету.

З права вибрали сильніших і більше, ніж інші, НАУКМА, ЛНУ імені Івана Франка, КНУ імені Тараса Шевченка, НУ «Одеська юридична академія». Але за кількістю вступників, які отримали рекомендації до вступу, КНУ імені Тараса Шевченка вирвався далеко вперед.

Сильні абітурієнти за спеціальністю інженерія програмного забезпечення запрошені одразу до кількох університетівале беззаперечні лідери тут за кількістю та якістю абітурієнтів — НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», НУ «Львівська політехніка», Національний авіаційний університет.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень