«Не чіпайте міністра Шкарлета!»: ректори пропонують зменшити кількість університетів ВТРИЧІ

Бояться недобору?

Спілка ректорів України у відкритому листі до міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета повторно запропонувала зменшити кількість університетів в Україні.

Лист оприлюнив ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк. У документі ідеться про те, що Спілка ректорів України створила робочу групу з підготовки законопроєкту «Про забезпечення конкурентоспроможності університетів України», метою якого є «забезпечення високої якості української вищої освіти та її максимальне включення у відбудову зруйнованої російськими загарбниками України, перерозподіл обмежених фінансових ресурсів з утримання мережі на якість освіти».

Законопроєкт пропонує скоротити кількість закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності з 300 до 112 – 115. 

У документі передбачили збереження та забезпечення розвитку закладів вищої освіти, що мають містоформувальну функцію, зокрема у Глухові, Дрогобичі, Кам’янці-Подільському, Ніжині, Переяславі, Ізмаїлі тощо, а також дотримання усіх прав здобувачів освіти, наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників.

Серед членів робочої групи, окрім Віктора Огнев’юка: 

  • ректор університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов;
  • ректор Одеського національного медичного університету Валерій Запорожан;
  • президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень;
  • голова вченої ради Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Віталій Курило;
  • ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник;
  • ректор Національного університету біотехнологій Станіслав Ніколаєнко;
  • ректор Острозької академії Ігор Пасічник;
  • ректор Запорізького національного університету Микола Фролов;
  • секретарка робочої групи Світлана Голоско. 

Огнев’юк наголосив, що

ректори усвідомлюють: вже давно настав час скоротити кількість  закладів вищої освіти, яка не тільки не вирішує назрілих суспільних проблем, а навпаки — стала тягарем для держави та викликає справедливу критику з боку суспільства. Гостро ця проблема поставала у передвоєнний період, а ще більше вона загостриться у період відбудови країни після війни. 

Він зазначив, що ректори та проректори усвідомлюють, що зменшення кількості університетів спричинить втрату ними посад, але більшість представників управлінської ланки закладів вищої освіти свідомо ідуть на цей крок заради швидкого подолання наслідків війни та відбудови системи освіти.

Серед підстав для такого кроку ректор університету імені Бориса Грінченка перераховує руйнування освітньої інфраструктури, міграцію населення, враховуючи викладачів і студентів, які змушені втікати від війни, зокрема за кордон. Він зазначає, що українська система вищої освіти буде критично важливою у післявоєнний період, тому потрібно розробляти заходи, що підвищать її конкурентноздатність. 

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

За його словами, безпосередньо розповісти міністру освіти про законопроєкт не вдалося, оскільки після озвучування пропозиції Спілки ректорів зі скорочення кількості університетів Сергій Шкарлет відмовився вислухати про деталі законопроєкту. 

До коментування відкритого листа приєдналося чимало викладачів:

Yaroslav Bilyk

Повністю підтримую!

Скорочення кількості закладів освіти мало відбутися ще в 2015-2018 роках.

Чим швидше це відбудеться тим якісніша буде освіта, кокурентнісь серед педагогів, а також не будуть РОЗПИЛЮВАТИСЯ кошти на кучу закладів, з яких половина як мінімум просто «малювалм» дипломи!

Тільки змагання один перед одного.

Інші запитують:

Oleksandr Didenko

На основі яких розрахунків пропонується скоротити ЗВО до заявленої кількості? Чому автори цього опусу, яким лайкають в основному їхні співробітники, вважають, що провінційні ЗВО надають менш якісні освітні послуги, ніж «столичні»? Чи не переслідують автори цієї ідеї прагнення зберегти впершу чергу «свої» ЗВО? Я не представник МОНу, я професор, який сьогодні мобілізований за власним бажанням і отримав зброю. І мене глибоко обурює прагнення окремих осіб позбавити українських дітей доступу до вищої освіти, бо київському вишу нині загрожує недобір.

Стають також і на захист міністра:

Марина Гриньова

Шановні Ректори!

В Україні війна, не чіпайте Міністра С.М. Шкарлета!

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень