Невже живуть на гроші з України? - поляки здивували цифрами щодо наших біженців

Зокрема, порахували й українських чоловіків

Більшість громадян України, які проживають у Польщі, – жінки, яких близько 68% з усіх опитаних. Йдеться і про мігранток, і про біженок. А от частка чоловіків серед біженців дещо зросла – з 19% до 22%, порівняно з попереднім опитуванням, - наводить статистику з сусідньої країни Експрес.

Результати опитування дорослих мігрантів та біженців з України у Польщі, проведеного у період з 8 травня по 7 липня 2023 року, презентував Нацбанк Польщі. Це вже третє опитування, проведене з початку війни в Україні.

Кожен п’ятий біженець з України - чоловік

Демографічна структура мігрантів (які приїхали до 24 лютого 2022 року) з України, які проживають у Польщі, суттєво не змінилася порівняно з листопадом 2022 року. Що все ще відрізняє біженців від довоєнних мігрантів, так це гендерна диференціація.

Дорослі переселенці з України – це переважно жінки – близько 68% (у групі довоєнних іммігрантів вони становили 55%, а у групі біженців 78%). Більше половини – у віці 27-44 років.

 

48% мігрантів і 29% біженців перебувають у Польщі зі своїм чоловіком/дружиною/партнером.

Натомість частка чоловіків серед біженців дещо зросла – з 19% до 22% порівняно з попереднім опитуванням.

Понад 40% біженців та 30% довоєнних мігрантів проживають у Польщі з неповнолітніми дітьми.

Більшість громадян України, які проживають у Польщі з неповнолітніми дітьми, відправляють їх до польських шкіл чи дитячих садків – таких 58%.

За що живуть?

Основним джерелом доходу для мігрантів з України є робота.

Економічне становище біженців складніше, ніж у довоєнних мігрантів.

Дохід від роботи у Польщі вони доповнюють польськими соціальними виплатами, насамперед коштами програми 500+ (з 1 січня 2024-го – 800+).

В основному, у випадку з біженцями додатковим джерелом доходу є кошти, отримані з України.

 

Крім людей, які працюють віддалено (вони отримують заробітну плату від України) та самозайнятих, допомогу надають тим людям, які не працюють.

 

Трохи більше 10% біженців не працювали і не шукали роботу, вочевидь, отримуючи фінансування з Батьківщини.

Інтеграція іммігрантів-біженців з України на польський ринок праці відбувається повільніше, ніж у 2022 році. На ринку праці все ще існує прірва між довоєнними мігрантами та біженцями.

Перші з більшою ймовірністю будуть працевлаштовані на постійній основі і набагато рідше будуть безробітними або професійно неактивними.

Порівняно з 2022 роком рівень зайнятості біженців дещо знизився (з 65% у листопаді 2022 року до 62% у поточному опитуванні).

Частка біженців, які шукають роботу, залишається стабільною – приблизно 25% (що значно перевищує аналогічний загальний показник у Польщі).

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень