Неприємний сюрприз для пенсіонерів – через що із них стягують додаткові податки

Переписувати житло і земельні ділянки на літніх родичів уже не вигідно

Державна податкова служба почала повідомляти громадянам про необхідність сплатити податок на житло. «Листи щастя» отримують особи, які є власниками квартир із житловою площею в понад 60 кв. метрів.

Однак виявилося, що серед адресатів таких листів все більше людей похилого віку, передає ГЛАВКОМ.

За словами адвокатів, зазвичай винуватцями такої ситуації стають родичі людей похилого віку. Діти й онуки часто переписують на пенсіонерів власне майно, аби не платити величезні податки. Утім,  переоформлюючи житлові площі на літніх людей, їх родичі не беруть до уваги, що ця категорія населення не звільняється.

Траплялося, що на літніх людей оформляли цілі будинки. А потім члени сім'ї такого «потерпілого» скаржилися в податкову за вимагання коштів із заслуженого пенсіонера.

Якщо ж громадянину прийшла квитанція із сумою, яка викликає питання, потрібно звернутися до податкової протягом 60 діб. Тоді державна служба проведе звірку і уточнить дані щодо житлової площі, якою володіє людина.

Аби платити державі менший податок, можна вдатися до цілком законних «хитрощів».

Йдеться про оформлення документів на часткову власність, або дарчу на іншого члена сім'ї. В такому випадку сума податку може істотно зменшитися. А можливо і зовсім не буде необхідності його платити.

Зараз «зайві» квадрати житла для українців вартують по 1,5% від ставки мінімального доходу – 70,8 грн в рік за 1 метр. Регіональні та місцеві влади мають повноваження зменшувати цю ставку, або ж робити «поблажки» для окремих пільговиків.

Виходить, що за квартиру площею 85 кв.м потрібно буде заплатити податок 1770 грн, із розрахунку на 25 «зайвих» метрів. А ось за просторий будинок на 300 кв.м державі передбачена доплата у розмірі 25 тис. грн.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень