Непопулярний, але необхідний крок: чи зміняться тарифи на світло у 2023 році для населення

Тарифи на електроенергію зафіксовані до 31 березня, і поки немає гарантій, що після опалювального сезону вони не впадуть

Кабмін наприкінці жовтня ухвалив постанову № 483, яка залишила чинними тарифи для населення на електроенергію. Крім того, в уряді запевнили, що й пів року після завершення воєнного стану в Україні тарифи переглядати не будуть.

Експерти впевнені, що під час війни урядовці навряд чи наважаться на підвищення вартості електроенергії для населення. Але після війни – цього не минути.

Проте, фахівці впевнені, що зростання не буде різким, адже це не популярний крок, який неодмінно вдарить по політичному рейтингу. Тож підняття цін на світло та газ можливе лише з одночасним застосуванням механізму адресних субсидій.

Інші експерти припускають, що після війни вартість електроенергії доведеться підтягувати до економічно обґрунтованого рівня — такого, що діє для промисловості. 

Помітний сильний перекіс за ціною електроенергії для населення, адже 1,68 грн/кВт-год — це дуже низька ціна, а всі вже зрозуміли, наскільки важлива електроенергія, але нинішня ціна не покриває навіть витрат на послугу з її доставлення.

 

Промисловість сплачує до 6 грн за кВт-год. Населення не може платити менше, ніж промисловість. Наприклад, на 30% раз на квартал або раз на пів року, — пояснює старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. 

А ось для бізнес-споживачів електроенергія подорожчала вже на початку 2023 року, адже Нацкомісія з держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) 21 грудня 2022 року ухвалила рішення про коригування тарифів на послуги з передачі електричної енергії, на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління «Укренерго», а також на послуги з розподілу електричної енергії та послуги постачальників універсальних послуг на 2023 рік.

Тож зараз зростання цін на електроенергію для не побутових споживачів становитиме близько 15 коп. за кВт-год. Водночас середнє зростання цін на електроенергію для промислових енергомістких споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень