Неділя митаря і фарисея 2021: як підготуватися до Великого посту

Чому Христос говорив притчами

У 2021 році неділя митаря та фарисея припадає на 21 лютого. Це перша підготовча неділя до початку Великого посту.

У цю неділю православна церква згадує притчу Ісуса Христа про митаря та фарисея, а тиждень від 22 до 28 лютого вважається тижнем митаря та фарисея.

Притчі Христові мають невичерпну глибину. За дві тисячі років християнства притча про митаря та фарисея оповита неймовірною кількістю тлумачень та роз’яснень, і водночас кожна людина знаходить в ній щось глибоко особисте.

Притча про митаря та фарисея

Притча розміщена у 18 главі Євангелії від Луки.

«Два чоловіки до храму ввійшли помолитись, один фарисей, а другий був митар. Фарисей, ставши, так молився про себе: Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митар. Я пощу два рази на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю!

 

А митар здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: Боже, будь милостивий до мене грішного!…

 

Говорю вам, що цей повернувся до дому свого більш виправданий, аніж той. Бо кожен, хто підноситься, буде понижений, хто ж понижається, той піднесеться».

Чому Ісус говорив притчами

У Євангеліях  Ісус Христос здебільшого говорив притчами.

Притча - це коротка розповідь алегоричного змісту, побудована на порівнянні.

 

У перекладі з грецької притча - "йти пліч-о-пліч". Притча ставить пліч-о-пліч відоме з невідомим. Дозволяє зрівняти відому істину з невідомою.

 

Ісус намагався притчами змінити ставлення людей до того, що вони звикли бачити. Не все те золото, що блищить.

Хто такий фарисей

 

За часів Христа фарисеї були найкращими з людей, які присвятили своє життя Богу і молитві. У притчі Христовій фарисей виконував усі заповіді, але забув про головне - християнин не може бути самовпевненим, не повинен вихвалятися своїми добрими вчинками, порівнювати  себе з іншими та засуджувати інших. Суддя - тільки Господь.

Хто такий митар

 

Митарів ненавиділи усі, бо вони збирали податки (часто - до останнього, залишаючи сім’ю без нічого). У притчі Христовій митар смиренно стояв на віддаленні, від сорому не піднімав очей, а тільки молився і бив себе у груди від щирого каяття. Молитва митаря - і зараз одна з найулюбленіших вірянами (дивіться нижче).

Тлумачення притчі про митаря та фарисея

1. Навіть серед людей-вірян є смиренні, а є горді. Господь більше виправдає смиренних, навіть якщо вони до того скоїли зло, ніж гордих, які зробили багато для церкви і людства.

2. У вірі можна робити багато праведних вчинків, і через те загордитися. Господь гордим противиться. Навіть праведні люди через гордість можуть зменшити виправданість (благодать) Божу. Бо хто сам себе хвалить, того Бог не бачить.

3. Не все те, що нам здається добрим, є добро у Божому розумінні. Не все те, що ми вважаємо злом, є зло у Божому розумінні.

Чому притчі читають перед Великим постом

Притчі про митаря та фарисея, про блудного сина завжди читають у церкві напередодні Великого посту.

Піст - це подвиг, який повинен мати твердий фундамент.

 

Головний, твердий фундамент християнина - смирення (в усьому доброму бачити волю Божу, а в усьому злому - бачити свої гріхи).

 

Без смирення віра християнська нічого не варта. Біси теж можуть постити, але не мають смирення і гинуть. Як казав апостол Яков, біси вірять, але не змінюються. Так і в людей зустрічається така “бісова віра” - коли людина вірить, але не змінюється.

Молитва митаря
 

Боже, будь милостивий до мене грішного

Боже, очисти мої гріхи і помилуй мене.

Без числа нагрішив я, Господи, прости мені.

В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь. (Тричі)

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень