Недешеве задоволення, учнівський дрес-код, перше причастя: з чим стикнулися українці у школі в Ірландії

Найбільше вразило ставлення до учня з України

Киянка Ніна Міщенко має 12-річного сина, який в Україні вчився чотири роки в інклюзивному класі державної школи та рік у приватній школі. Коли Андрій з мамою опинилися у березні в Дубліні, почали шукати школу для хлопчика.

Щасливе дитинство

За віком школи в Ірландії поділяються на початкову (з 4−5 до 12 років) та середню (з 12 до 17−18 років).

Програма тут побудована так, що в початковій акцент роблять на соціалізацію та щасливе дитинство, а у середній відбувається вже дуже щільний потік знань.

У звичних на батьківщині школах освіта розмазана на всі 10-11 років.

Ніна в інтерв’ю виданню НВ розповіла, що в червні її з сином запросили подивитися школу і познайомитися з вчителькою і відпустили до вересня.

Мене вразило, що і вчителька, і заступник директора весь час казали, що це їхнє завдання — щоб Андрію було добре в школі і сподобалося.

Вчителька за день до першого вересня сказала нам, що хлопчик має три пріоритети на цей навчальний рік: щастя, веселощі та англійська. І не думати про оцінки, хоча вдома син стабільно вчився на 10-11 балів.

Ніна Міщенко з сином (фото з матеріалу у НВ)

Релігія у школі

В Ірландії школи діляться на хлопчачі, дівчачі та змішані, а також за мовою викладання на англійські і ірландські. За релігією — на католицькі, протестантські та мультирелігійні. Католицьких шкіл більшість, а ось до протестантських зазвичай потрапити складніше, тому що їх менше, а спільнота більша. В Андрія змішана католицька школа, але нам одразу написали, що буде Історія релігій за бажанням.

У шкільний додаток прийшло повідомлення, що якщо ваша дитина буде долучатися до першого причастя, то треба записатися і прийти на зустріч батьків до церкви.

 

Шкільний дрес-код

В Андрія в ірландській школі є два варіанти форми: класична та спортивна. Є спеціальні магазини, де це все продається.

Задоволення недешеве: за светр, 2 комплекти спортивної форми та краватку ми заплатили 138 євро. Добре, що в його школі нема взуттєвого дрес-коду, бо є такі, де потрібне окреме шкільне взуття. Ще є плата за підручники — 130 євро.

 

Контроль, програма, батьки та школа

Контроль тут багато в чому за батьками, і саме вони завантажують виконану домашку у шкільний додаток.

До речі, дзвінка тут немає: вчитель контролює уроки і розклад, але кожного дня обов‘язково є прогулянка.

У кожній школі програма навчання може відрізнятись. Є, звичайно, обов’язкові предмети, але так само в одній школі можуть викладати прикладну математику, а в іншій столярну справу.

Кімната в ірландській початковій школі (фото з мережі)

Крім того, у кожного предмета є три рівні складності викладання: високий, звичайний та базовий. Якщо у школі викладають здебільшого на звичайному рівні, шансів вступити до університету без додаткових занять у дитини небагато.

Ще є додаткові заняття після школи різного спрямування: шахи, арт та малювання, драма, науки, програмування, футбол, різні види спорту і навіть майндфулнес і йога.

Коштують десь 7-10 євро за годину.

А ось їдальні немає — діти їдять, що принесли з собою. Андрій бере бутерброди та кефір, хоча багато хто приносить домашню їжу.

Зараз ми переїхали і тепер возимо сина в школу, бо вона розташована в хорошому районі. Шкіл тут не вистачає не лише українцям, але й ірландцям, то іноді треба їздити трошки далі від дому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень