ON-LINE

Небезпечна консервація: на Рівненщині різко зріс рівень захворювання на ботулізм

середа, 13 липня 2016
За півроку в області зафіксовано 5 випадків інфекції

Стільки ж випадків було впродовж всього 2015 року. Востаннє ботулізм підтвердили на початку липня цього року у Вараші. 54-річний чоловік ще наприкінці червня знайшов на вулиці банку з курятиною та вирішив її з’їсти. Варто зауважити, що усі п’ять випадків отруєння, що зафіксовані цьогоріч, пов’язані із вживанням домашніх консервів, розповідає лікар-епідеміолог  Рівненського обласного лабораторного центру Любов Грицюта:

    

- В Острозькому районі трапився сімейний випадок, там було троє захворілих. Вони захворіли від домашньої консерви. Рибна консерва була, домашнього приготування: тюлька, морква, цибуля. Ще один випадок трапився у Здолбунівському районі - випадок був пов'язаний із вживанням домашнього консервованого паштету із свинини, в який входило м'ясо, сало, печінка, морква, цибуля.

 

У сімейному випадку в Острозі постраждала також 12-річна дитина. Медики зауважують, що отруїтися можна не лише рибною та м’ясною консервацією, а навіть і овочевою і фруктовою. Тим часом, на всю область у медзакладах є лише одна доза протиботулічної сироватки, в той час, як в МОЗ Рівненщина просила 14, розповідає головний епідеміолог обласного управління охорони здоров’я Людмила Яценя:

 

- Одну дозу нам дали, поставив державний бюджет. То ми на одну людину маємо (протиботулічну сироватку, - ред.). Ми подавали на Міністерство охорони здоров’я 14 доз. Але ще є в аптечній мережі.

  

Лікарі нагадують, що збудник ботулізму у звичайних умовах зберігається до року, а в консерві  - впродовж кількох років. Тож дуже важливо ретельно промивати продукти харчування перед консервацією та дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при підготовці продуктів до консервування та стерилізації посуду і уникати потрапляння вмісту кишківника тварин на м'ясо та потрапляння землі на продукти. А перед вживанням м’ясні та рибні концерви варто піддати термічній обробці - довести до 100 градусів і кип`ятити впродовж 30 хвилин.

При перших симптомах, а це нудота, блювання, погіршення зору, спрага та розлади ковтання, необхідно негайно звертатися до лікарні, адже у разі ігнорування захворювання може призвести до смертельних наслідків. На Рівненщині, на щастя, впродовж останніх років таких не було, а от в Україні за 6 місяців 2016 року із сорока інфікованих п’ятеро померли. Загалом, в Україні за останні роки у 7 разів зросла кількість випадків ботулізму. 

 

КОМЕНТАРІ 0

КОМЕНТУВАТИ

Оголошення

  • Загублений військовий квиток на прізвище Несенчук

    Загублений військовий квиток виданий на прізвище Несенчук Володимир. Прохання...
  • Загублено документи на прізвище Билень

    Сьогодні, близько 15:00 години, поблизу бізнес-центру готелю «Мир» було...
  • Втрачено чорний рюкзак

    Рюкзак чорного кольору з документами на ім'я Музичук Роман Миколайович втратили у районі...
БІЛЬШЕ ОГОЛОШЕНЬ
Ваш навігатор дорогами Рівного