Не завдяки, а всупереч: вперше в історії зареєстровано петицію про звільнення міністра освіти

Чи ризикнуть освітяни підписати?

Фото ілюстративне

На урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування Міністерством освіти і науки України (МОН).

Опубліковане звернення 3 липня.

Відомий освітянин Ігор Лікарчук в одній зі спеціалізованих груп у Facebook прокоментував появу петиції так:

Перша подібна подія в історії української освіти.

 

Петиція до Уряду про зняття з посади Міністра освіти і науки…

На момент публікації петиція зібрала трохи більше 2 тисяч голосів з необхідних для розгляду петиції Президентом Володимиром Зеленським 25 тисяч. Автор петиції – Ірина Байда. До завершення збору підписів залишилося 83 дні.

В обґрунтуванні до петиції пані Ірина зазначає, що нинішнє керівництво МОН є абсолютно непрофесійним, некомпетентним в умовах війни. А також створює хаос і невизначеність в системі освіти та інших дотичних до неї галузей.

Автор акцентує увагу на кількох аспектах «бездіяльності Оксена Лісового та його заступників».

Сьогодні завдяки чинному міністру та його оточенню ми живемо в реальності, коли ЗВО дізнаються про своє об’єднання з медіа, а вступників ставлять до відома про фактичне  скасування  конкурсу на вступ вже ПІД ЧАС складання тесту, також існують непоодинокі випадки затримання заробітних плат працівникам ЗВО.

 

Такі дії «управлінців» породжують зневіру в системі освіти та науки, зокрема серед молодих фахівців та викладачів, які просто покидають галузь і здебільшого виїжджають за кордон.

Оксен Лісовий

Також авторка петиції наголошує на резонансі з питанням аспірантури.

Маючи усі необхідні інструменти в межах своїх повноважень (регулювання ліцензійного обсягу) і аналітичні можливості (відділи і департаменти МОН з десятками фахівців належного рівня і відповідною зарплатою з держбюджету) команда очільника МОН та його заступників не змогла передбачити та спланувати зростання кількості вступників в аспірантуру у 2024 році, – пише автор петиції.

Наголошує авторка і на іншому аспекті -  це внесені зміни у правила вступу в 2024 році. Адже відповідно цьому, МОН фактично, заборонило денну форму навчання для контрактників, які вступають на аспірантуру. Тим самим забравши з бюджету України кошти на оплату бюджетної форми навчання, яку збільшено у понад два рази без погодження з фінансовими установами держави.

Ірина Байда та інші підписанти вважають, що внаслідок таких несистемних та хаотичних дій державний бюджет матиме збитки в розмірі сотень мільйонів гривень.

Ще один аргумент у петиції - це непрозорість у розподілі бюджетних місць між закладами вищої освіти. 

Нагадаю, вступ уже відбувається, а «правила гри» нікому, окрім чиновників МОН, не відомі. Безумовно, це породить величезну корупцію як під час розподілу бюджетних місць, так і під час вступу, – написано у супровідному до петиції тексті.

Окрім іншого, Ірина Байда та підписанти петиції вважають, що Міністерство освіти очолює академічно недоброчесна особа – Оксен Лісовий.

Вона пише: 

Після таких менеджерів освіта та наука в Україні існують не «завдяки», а «всупереч».

 

ВИМАГАЄМО  звільнити із займаної посади Оксена Лісового та його заступників.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень