Мобілізація педпрацівників: відстрочку від призову мають далеко не всі

Умови для відстрочки

Педагог для отримання відстрочки від мобілізації повинен виконати дві умови. Вони передбачені Законом України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», - повідомляє ТСН.

За словами експертки ГО «Юридична сотня» Марії Звягінцевої, якщо діяльність фахівця не відповідає встановленим критеріям, відстрочка не застосовується.

Під час воєнного стану певні категорії громадян мають право на відстрочку від призову, зокрема:

  • наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають наукове звання чи ступінь;
  • педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, а також закладів загальної середньої освіти за умови, що вони працюють у відповідних закладах за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

Хто не отримає відстрочки

Тобто для того, щоб педагог міг отримати відстрочку, необхідно дотримуватися двох основних умов.

Перша умова – робота в закладі освіти повинна бути основною, а не виконуватися за сумісництвом.

Друга умова – зайнятість має бути не менше ніж 0,75 ставки.

Якщо ці умови не виконуються, то відстрочка не застосовується.

 

Наприклад, вчитель, який працює на пів ставки, не зможе отримати відстрочку через педагогічну діяльність, якщо, звісно, він не має інших підстав для цього.

 

Важливо зазначити, що для технічного педагогічного персоналу, який охоплює лаборантів, методистів, бібліотекарів та інших співробітників, така відстрочка не передбачена, — пояснює експертка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень