Не медичними послугами єдиними: на що ще втратять право чоловіки, які не з'явилися до ТЦК?

Детальне пояснення юриста

Про те, в яких правах буде відмовлено громадянам, що не з'явилися в ТЦК та не оновили свої військово-облікові документи, розповів керівник практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Іван Колганов.

За словами юриста, на сьогодні чоловікам призовного віку без згоди ТЦК стає все складніше реалізовувати свої права. Відтак, чоловіку без військово-облікового документа сьогодні не вдасться влаштуватися на роботу, вступити на навчання.

Зокрема, у різних категорій громадян мають бути такі документи:

  • у призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • у військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • у резервістів - військовий квиток.

Вимоги щодо перевірки військово-облікових документів при прийомі на роботу дійсні як для державних установ і підприємств, так і для приватних. Якщо чоловік не має таких документів, його не можуть взяти на роботу або до навчального закладу. Тобто перед працевлаштуванням йому обов'язково доведеться відвідати ТЦК.

Якщо, наприклад, керівник приватного підприємства проігнорує цю норму, йому доведеться заплатити штраф за працівника, якого прийняли без документів.

Протягом тижня після прийому військовозобов'язаного на роботу або навчання керівництво має подати про це відомості до ТЦК. Те саме стосується і звільнення.

Крім того, військовий квиток необхідний у центрі зайнятості — без нього військовозобов'язаний не зможе набути статусу безробітного.

Без військово-облікових документів чоловікам також відмовлять й у медичних послугах. За словами юриста, обмеження на медичне обслуговування законом не передбачено. Однак на практиці все виглядає по-іншому.

- Під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-облікові.

 

Але це не означає, що, коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи вона стоїть на обліку у військкоматі.

 

Вони зобов'язані насамперед надати необхідну медичну допомогу, – каже Іван Колганов.

Тобто відмовити в ургентній допомозі хворому все ж таки не можуть, уточнив юрист. Але що стосується прийому до лікарні на планове лікування чи операцію, то чоловікові доведеться спочатку відвідати ТЦК. Інакше його не прийме жоден медичний заклад.

Джерело: РБК-Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень