Не лякайтеся: вчені пояснили, чому світяться котячі очі

Їхні очі віддзеркалюють світло

Очі кішки, як і багатьох інших тварин, віддзеркалюють світло. Саме тому котячі очі зазвичай яскраво світяться на фотографіях, зроблених у погано освітленій кімнаті, або при освітленні у темряві ліхтариком. 

Чому очі кішок світяться у темряві? 

Одомашнені кішки можуть бачити в умовах, коли яскравість на 16% нижче, ніж потрібно людям, а зіниці кішок можуть стати на 50% більше, ніж зіниці людини при тьмяному світлі.

Це відбувається тому, що котячі зіниці, які розширюються і звужуються залежно від умов освітлення, — особливі. У них більше світлочутливих клітин певного типу у задній частині ока. Ці клітини, звані паличками, вловлюють слабке світло.

Крім великих зіниць і великої кількості паличок, кішки мають цікаву особливість, якої немає у людей – тапетум (Tapetum lucidum). Це тонкий шар тканини, розташованої в задній частині ока за сітківкою. Він отримує світло, перетворює його на електричний сигнал і відправляє цей сигнал у мозок для інтерпретації зображення. 

Tapetum lucidum у кішок особливий, тому що його відображаючим з’єднанням є рибофлавін – тип вітаміну B. Рибофлавін має унікальні властивості, які посилюють світло до певної довжини хвилі, яку добре бачать кішки, що значно підвищує чутливість сітківки ока до слабкого світла.

У кішок тапетум найчастіше світиться жовто-зеленим або жовто-жовтогарячим, але колір варіюється, як і їхня райдужна оболонка, яка може бути зеленою, жовтою, синьою або золотистою. Відмінності в фарбуванні тапетуму не є унікальними для кішок і можуть бути виявлені у багатьох видів.

Джерело: Joy-pup

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень