Запах дружби: вчені розповіли, чому собаки віддані хазяїну

Це пояснюють унікальні біохімічні механізми

Фото - Depositphotos
`Фото - Depositphotos

Собака – не звичайна одомашнена тварина. Вона може бути другом, членом сім'ї та навіть помічником у роботі. 

Ці чотирилапі красунчики демонструють вірність і безумовну відданість по відношенню до людини.

Але у чому ж полягає секрет дивовижної собачої відданості?

«Мама» та «вождь»

Ще в 1970-х роках Нобелівський лауреат Конрад Лоренц описав принцип формування відданості саме у собак.

Предки сучасних порід собак – змішані нащадки вовків та шакалів. Обидва види мають сильну біологічну прив’язку до матері. Спочатку мати для цуценят — весь світ. Вона дає їжу, захист, житло. Але ж вона й виховує, домінує над своїм потомством. Біохімічна прив’язка до матері зберігається у щенят довго.

Фото - Depositphotos
Фото - Depositphotos

У вовків ще й спосіб життя робить кожну тварину залежною від зграї. Щоб вижити, вовку потрібна достатня кількість особин у ній і жорстка ієрархія. Без останньої досить агресивні тварини не зможуть діяти злагоджено.

А без зграї — не виживуть із високою ймовірністю. Тому природа створила біохімічний механізм безумовної відданості ватажку та зграї.

Коли людина приручила собак, то посіла у їхній картині світу місце матері та ватажка. Господар більший, якщо він виявляє характер, то собака приймає його як голову зграї. Решту в сім’ї — як побратимів.

Та як ці механізми працюють на рівні біології та психофізики, стало зрозуміло порівняно недавно.

Хімія кохання

Прихильність дитини до матері багато в чому визначається окситоцином, відомим як гормон кохання та щастя.

2015 року японські вчені поставили експеримент. Вони заміряли рівень окситоцину у собаки та людини після півгодини наодинці один з одним.

Якщо людина дивилася на собаку, розмовляла з нею, грала, то рівень окситоцину піднімався в обох. Але у собаки він реально підскакував. У її природі закладена швидка прив’язка до людини за рахунок вираженого виділення гормону щастя від спілкування.

Фото - Depositphotos
Фото - Depositphotos

2016 року в Британії експеримент повторили в ускладненому варіанті. З’ясувалося, що з інших рівних у приємній ситуації взаємодії окситоцин у кішки піднімається на 12%. А усобаки – на 57%.

Запах дружби

Друга причина – прив’язка по запаху.

Запах ватажка чи матері запускають механізм абсолютної прихильності, що зберігається за будь-яких обставин. Навіть коли особину виховують чи подавляють.

Експерименти з аналізом даних МРТ мозку собак визначили, що зі всіх запахів саме аромат господаря викликав безумовну позитивну реакцію.

Господар, проявляючи до собаки турботу, закріплюється нею як позитивний об’єкт. Уловлювання його запаху миттєво включає радісні емоції та очікування у так званому хвостатому ядрі мозку.

Джерело: GSMinfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень