Найсильніша за 500 років спека знищує врожаї, руйнує дамби та зупиняє АЕС у Європі (ФОТО)

Рейн пересох: що чекає ЄС?

Франція скликає кризовий штаб, Іспанія готуються до неврожаю, Нідерланди рятують греблі, а деякі райони Німеччини – фіксують посуху найвищого рівня. Загалом ситуація оцінюється як критична повідомляє Дойче Велле (DW}

Десь горять ліси, десь через посуху навпаки виникає загроза затоплення великих територій. Як таке можливо?

Пожежі на Заході Франції

Франція: атомні електростанції неможливо охолодити

На південному заході Франції через пожежі тисячі людей змушені залишати свої будинки і перебиратися в регіони, які менше страждають від спеки та посухи.

Полум'я вже охопило площу розміром з 11 тис. футбольних полів.

 

Через найтривалішу посуху, яка будь-коли траплялася у Франції, французький уряд створив кризовий штаб для контролю ситуації з питною водою в країні.

Земля покрита попелом після пожеж у Франції

З метою захисту тварин та рослин деяким атомним електростанціям вже не дозволяють або скоро заборонять використовувати для охолодження воду з річок й так значно підігріту багатоденною спекою.

Як результат – електростанції вже генерують менше електроенергії, ніж було заплановано. При цьому органи нагляду за ядерною енергетикою дозволили станціям до певного рівня перевищити температурні норми.

До критичної ситуації поки що не дійшло, але ступінь нервозності зростає.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1558401540892803072?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1558401540892803072%7Ctwgr%5Ebdb09524f54315d54241301cc66c5fee0c35d802%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fforum.pravda.com.ua%2Findex.php%3Ftopic%3D1127006.0

Іспанія: фермери готуються до катастрофічно низьких урожаїв

Після кількох місяців без дощу та рекордної спеки водосховище Віньюела в провінції Малага зараз заповнене лише на 12 відсотків і фактично перетворилося на велику калюжу.

«Ситуація драматична», - кажуть фермери, які потребують води для зрошення сільгоспугідь.

 

Наслідки – катастрофічні: на околицях водоймища знаходиться найбільший у Європі сад авокадо, який води зараз буквально вмирає.

Водосховище Віньюела

Бідкаються й виробники оливкової олії, які вважають, що зберуть лише половину звичайного врожаю, і пророкують дефіцит та подальше зростання цін на оливкову олію у Європі.

Нідерланди: посуха завдає шкоди дамбам, що захищають країну від моря

Навіть у північних регіонах Європи потерпають від рекордно спекотного і посушливого літа. Дві третини населення Нідерландів проживає в регіонах, розташованих нижче за рівень моря. Роттердам і Амстердам були б затоплені, якби не було дамб та дренажних систем, що захищають сушу від води.

Багато сотень кілометрів гребель побудовані з торфу, який схожий на губку: якщо матеріал висихає від спеки та посухи, він стає легким і пористим – у дамбах можуть з'являтися дірки та тріщини, що загрожує їхній стійкості.

Ась як виглядає прорив та руйнування дамби в Голландії

Цього літа великих проривів дамб ще не було, але влада Нідерландів розробила план дій на випадок екстремальної посухи і посилено контролює дамби: співробітники водного господарства та волонтери ходять уздовж них у пошуках тріщин.

Кожне пошкодження фіксується, якщо осінніх дощів буде недостатньо для того, щоб «залікувати усі рани», греблі додатково поливатимуть водою.

У зв'язку з посухою в Нідерландах було оголошено надзвичайний стан.

Головне завдання – надійне збереження життєво важливих дамб, на другому місці – забезпечення населення достатньою кількістю якісної питної води.

Німеччина: засихають дерева, потерпає річкове судноплавство

За даними Центру імені Гельмгольця з дослідження навколишнього середовища, у деяких районах Німеччини вже йдеться про надзвичайну посуху найвищого рівня.

Рейн, фактично, пересох

Як повідомляє сайт Wetter.de, цьогорічне літо – найпосушливіше за весь час спостережень та реєстрації погоди в країні – від 1881 року.

Інші джерела вказують, що Європа не знала подібної посухи упродовж 500 років.

 

Ось як виглядають цими днями ріки в різних частинах Європейського континенту:

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень