Найшкідливіша та найкорисніша кава на думку дієтолога
Наприклад, яка кава може бути навіть корисною для печінки
Якщо в міру, то все добре. Таке твердження поширюється про споживання кави. Дієтолог Світлана Фус аргументувала, яка кава корисніша для організму, а яку точно треба уникати.
Краще купувати каву в зернах. Мелена втрачає частину свого аромату, тому найсмачніша буде подрібнена безпосередньо перед заваркою.
Натуральна кава для печінки не тільки не шкідлива, а в розумних кількостях корисна. Цю користь визначають наявність гіркоти й антиоксидантів в зернах, - пише дієтолог.
Водночас якщо додавати у каву молоко і вершки, то це знижує активність кавових антиоксидантів, та ускладнює їх засвоєння організмом.⠀ ⠀
Найгірша кава типу 3 в 1 або розчинний капучино в пакетах. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів та емульгаторів. Та й підсилювачі смаку і запаху, які додають в таку каву, можуть негативно відбитися на роботі печінки.
Не треба заливати каву окропом – коли кавова гуща починає плавати зверху. В такій каві багато дітерпенів - кафестолу і кахвеолу. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень «поганого» холестерину в крові й негативно відбиватися на роботі печінки. ⠀
Найбільш ефективно убезпечити себе від кахвеолу і кафестолу допомагають паперові фільтри. При цьому через фільтр без перешкод проходять в напій цінні для здоров'я поліфеноли - антиоксиданти, що містяться в кавових зернах.⠀
Не кип'ятіть каву, так вона втрачає не тільки смак, але і користь. З неї виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні олії з корисними антиоксидантами.⠀
Радіо Трек: НОВИНИ