Найкращий захист дерев на майбутній рік – правильна осіння побілка

Вчимося проводити традиційну процедуру за усіма правилами

Побілка – захід суто осінній і проводять його зовсім не заради естетики, а для захисту дерева від сонячних опіків та шкідників, які зібралися з комфортом перезимувати в корі. А ще побілка може врятувати дерево від перепадів температури і, як наслідок, розтріскування кори.

Для цього дуже важливо приготувати правильну суміш для побілки і провести процедуру в потрібний час ????

Терміни осінньої побілки дерев

Захід проводять у жовтні-листопаді – перед самими заморозками.

Білять плодові дерева у хмарний, але сухий день ☁️

Підготовка дерев до побілки восени

Насамперед до побілки потрібно підготувати самі дерева. Для цього під ними розстеляють плівку (чи рядно) - так, аби все сміття падало саме сюди і потім утилізувалося, а не лишалося в землі. Тоді зі стовбура і великих гілок відшкрібають лишайники, мох і плоди, що дочекалися цього моменту. Також потрібно зішкребти підгнилі шматочки кори та підчистити щілини у стовбурі, якщо такі є.

При виявленні серйозних пошкоджень кори необхідно підлікувати дерево, змастивши ці ділянки садовим варом.

Його можна як приготувати самостійно, так і придбати у спеціалізованих магазинах.

Суміш для осінньої побілки

Тут є два варіанти: купити вже готову або ж приготувати самостійно.

Якщо обираєте останній варіант, пам’ятайте, що у складі обов’язково мають бути:

  • вапно або крейда,
  • глина або клей,
  • фунгіцид (найчастіше для побілки використовують мідний купорос).

???? Приготування побілки: на 10 л води додаємо 2 кг гашеного вапна, 1 кг глини, лопату перепрілого гною і фунгіцид (його дозу визначаємо за інструкцією до препарату). Все добре перемішуємо і даємо настоятися, доки розчин не перестане булькати.

Приступаємо до побілки

Важливо, аби побілка дерев проводилася за плюсової температури і в найближчу добу-дві, доки «захист» не підсохне, не вдарили заморозки ????

Сама процедура побілки не потребує якихось спеціальних навичок: потрібно вибрати зручний інструмент і підійти до процесу з розумінням.

Білити потрібно не лише стовбур (на висоту 100-120 см), а й найбільші гілки (приблизно на третину гілки, але якщо вона дуже велика – можна й менше). 

Наносити на дерево побілку треба в кілька шарів – так, аби це виглядало як панцир. Пам’ятайте, що розчин всохнеться, а згодом ще й трохи вимиється.

‼️ До слова, білити звичайним розчином дозволяється дерева, яким хоча б рік-два. Для саджанців потрібен дещо інший склад побілки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень