Коли слід копати картоплю, пояснила науковиця з Волині (ФОТО)

Актуально для Полісся

Мешканці поліських районів вже активно копають картоплю. Кажуть, зволікати немає сенсу, адже бульба вже дозріла. Якщо вона лежатиме в землі, почне пароститися.

Чи варто у середині серпня збирати врожай другого хліба українців?

На це питання відповідає Оксана Пузняк, заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидат біологічних наук, пише на сайті ІАС"Аграрії разом".

– Більшість волинян садять на грядках ранні і середньостиглі сорти картоплі, у яких вегетаційний період завершується в серпні. Тому й не дивно, що багато господарів ще до вересня викопують бульбу, – говорить науковиця.

Оксана Пузняк каже, що точним орієнтиром для збору врожаю є картоплиння. Якщо воно зелене, поспішати не варто. Якщо посохло, треба заглянути під кущ, чи відокремилися картоплини від коріння куща.
[media=154160]
Після того, як викосили город, слід почекати 10 днів, доки бульба «дозріє».

– За цей час припиняться процеси росту, згрубіє шкірка. Викопана бульба має полежати зо два дні на відкритому повітрі. А тоді вже можна перебирати і складати в погріб, – зазначає Оксана Пузняк.

– Насіннєва має позеленіти, тоді вона краще зберігатиметься і не буде пароститися. Її зберігають окремо від їстівної, адже соланін отруйний.

Щоб мати гарний насіннєвий матеріал, наші дідусі й бабусі копали картоплю вручну, відповідно відразу відбирали насіннєву картоплю з найкращих кущів. Тепер більшість господарів садять і копають тракторами, вся картопля іде в один бурт. Потім, перебираючи бульбу, в насіннєву потрапляє різна, як наслідок – сорти вироджуються.
[media=154159]
Тому радять хоча би раз у 5 років міняти посівний матеріал. Також науковиця радить не копати бульбу у спекотні дні.

Найкраще збирати врожай при 15-18 градусах у суху погоду.

 

Між тим, астрологи радять копати коренеплоди, в тому числі і картоплю, на спадаючий Місяць.

 

У серпні це дні з 16 по 30 числа. Мовляв, картопля гарно зберігатиметься, не гнитиме.

Оксана Пузняк зазначає, що ці календарі складені людьми з досвідом, тому бажано їх дотримуватися.

Науковці прогнозують, що цього року буде найнижчий врожай картоплі за останні 5 років. На це вплинули кліматичні умови: сухий травень, спекотний червень. Не виключено, що кілограм товарної бульби коштуватиме до 18 гри

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень