Науковці зафіксували послаблення магнітного поля Землі. Чим це загрожує і чого чекати?

Це може означати зміну магнітних полюсів планети у майбутньому

Магнітне поле Землі є необхідним для існування життя на нашій планеті. Воно захищає нас від згубної дії сонячного випромінювання. 

Протягом останніх 200 років магніте поле, в середньому, стало слабшим на 9%, найбільше виділяється регіон у Південній Америці.

Там, у період з 1970 по 2020 роки, сила поля зменшилася з 24 000 нанотесл (тесла – одиниця виміру магнітної індукції) до 22 000, у цей же час розмір аномалії збільшувався зі швидкістю 20 км/рік у західному напрямку.

Регіон з послабленим магнітним полем простягається від Південної Америки до Африки

Про це повідомляють науковці Європейської космічної агенції "ESA", які досліджують аномалію за допомогою системи супутників «Swarm».

"Протягом останніх років аномалія розвивається досить швидко.


Нам пощастило, що ми маємо інструмент на кшталт "Swarm", зараз для нас головним завданням є зрозуміти, які процеси у ядрі планети викликають зміни у магнітному полі, які ми бачимо" - зазначив науковець Німецького центру Геодосліджень Юрген Мацка (Jürgen Matzka).

Юрген Мацка

Деякі вчені вважають, що послаблення магнітного поля є передвісником процесу зміни магнітних полюсів Землі.

В середньому, Північний та Південний магнітні полюси міняються місцями кожні 250 000 років, і чергова зміна вже мала б відбутися. Однак варто зазначити, що принаймні на сьогодні, аномалія лежить в зоні допустимих коливань потужності магнітного поля. 

Загрози для життя людей у зонах з послабленим магнітним полем немає, однак воно може вплинути на роботу супутників з низькою орбітою, оскільки їх можуть пошкодити заряджені частинки.

На відео можна побачити поступове збільшення розмірів аномалії

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень