Наслідки COVID-19: як розпізнати й чи можна захиститись від наслідків?

Перенесена хвороба може даватися взнаки навіть через тривалий проміжок часу

Багато українців, перехворівши на вірусну інфекцію COVID-19, ще певний час відчувають різні, часто неочікувані, порушення здоров'я. Пояснюємо причини такого явища і ділимося порадами, які  допоможуть запобігти ускладненням від коронавірусу.

Пандемія COVID-19 стала справжнім випробуванням як для медичної системи, так і для кожного/кожної українця та українки. Згадайте, скільки непевності та страху перед невідомим виникало три роки тому, коли світ лише дізнався про новий вірус. Усе людство діяло злагоджено, спеціалісти з охорони здоров'я допомагали пацієнтам подолати захворювання, і згодом  коронавірус став майже звичним, змінивши наші повсякденні ритуали.

Однак виявилося, що тільки гостре захворювання – це ще не все, що приносить нам вірус. Уже за кілька місяців після початку пандемії лікарі почали помічати, що багато людей після одужання продовжує страждати від певних симптомів. Тривати вони можуть довго, в середньому від кількох тижнів до кількох місяців, хоча трапляються й випадки скарг протягом року та більше. Це явище назвали "довгий (лонг-) COVID-19", або постковідний синдром.

Симптоми "довгого COVID-19" такі різноманітні, що лікарям складно систематизувати їх та одразу визначити, що в пацієнта саме цей стан. Особливістю коронавірусної інфекції загалом є те, що вона зачіпає майже всі системи організму, й відповідно, може провокувати в них зміни, які пізніше залишаються надовго та проявляються неочікуваним переліком скарг.

До найпоширеніших скарг зараховують:

  • втому, слабкість і навіть нудоту;
  • порушення апетиту;
  • погіршення пам'яті та швидкості мислення, що назвали «мозковим туманом» (brain fog);
  • головний біль;
  • зникнення чи зміна нюху, спотворення смаку, зокрема нав'язливі фантомні запахи чи присмаки;
  • проблеми зі сном;
  • біль у м'язах і суглобах;
  • аритмія, зміни артеріального тиску;
  • тривалий кашель;
  • порушення в роботі травної системи;
  • висип на шкірі, свербіж;
  • випадіння волосся тощо.

Загальні рекомендації щодо постковідного синдрому насамперед закликають чекати й покращувати свій стан за допомогою впорядкування способу життя, реабілітації. Збалансоване здорове харчування, відпочинок і регулярні прогулянки на свіжому повітрі допомагають організму швидше впоратися з хворобою, а тренування нюху знайомими ароматами (цитрусові, кава, парфуми тощо) можуть прискорити повернення цієї функції.

Однак вчені досі не мають надійного способу лікування "довгого COVID-19", і в частини пацієнтів він затримується на довгі місяці. Тому найкращий варіант, щоб зменшити ризик виникнення ускладнень коронавірусної інфекції – вакцинуватися. Одне із досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані.

В Україні вакцини від COVID-19 доступні у пунктах щеплень. Перевірити найближчий пункт вакцинації ви можете на сайті – https://vaccination.covid19.gov.ua/list

Джерело: Рубрика

на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень