«КРАКЕН» – новий штам COVID-19 вже прибув із Китаю: він «вислизує» та атакує (ФОТО)

Що каже Голубовська

Новий штам коронавірусу «Кракен» вже офіційно зафіксовано на кордонах з Україною. Зокрема у Румунії. Коли нам чекати зустрічі з ним і чого очікувати?

Журналісти УНН звернулися за роз’ясненнями до відомого лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської:

 - «Кракен» — це новий підваріант усім відомого варіанту Омікрон, який на сьогодні характеризується такими особливостями: він швидший, ніж інші підваріанти, витісняє попередні варіанти вірусу (буквально за кілька тижнів у США вже 4% залишилося інших варіантів);

 

«Кракен» вислизає ще більше від імунного захисту людини, як природного, так і штучного, тобто на ризик зараження піддаються люди, які перехворіли, і вакциновані.

 

Але поки що немає даних про те, що він викликає важчі форми захворювання. Він під пильною увагою у світі, але до нього пильна увага виключно через ті особливості, про які я сказала зараз, - розповіла Голубовська.

Головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська

Чи є вже цей вірус в Україні?

На жаль, за словами інфекціоніста, відповісти на це запитання зараз неможливо – адже в Україні не поширене секвенування геному вірусу, необхідне для визначення штаму.

Є і ще один аспект – більшість хворих або лікуються вдома під наглядом лікаря, або вдаються до самолікування.

«Зараз, як ми бачимо, здебільшого хворі з коронавірусною інфекцією — левова частка цих пацієнтів — вони амбулаторні, а ще така сама левова частка, я думаю, що вона просто не звертається офіційно за медичною допомогою, тому вислизають від реєстрації.

 

Ось і все. А раніше, коли було більше стаціонарних пацієнтів, і ми тестували, то і Дельту знайшли, і Омікрон перші. Але це було стаціонарно, і ми бачили, те що викликало настороженість, а тому відправляли в лабораторію. А зараз?

 

Зараз немає даних. Я думаю, що вони рано чи пізно з'являться — лабораторія наша теж бере участь у цих дослідженнях», - пояснила лікарка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень