«Нашим батькам дуже важко це сприймати», - українка про табу на Viber і Telegram в комунікації з вчителями у Швейцарії

Вчитель не має бути зручним

Один із навчальних закладів у Швейцарії

Про те, чим відрізняється українська школа від європейської, сказано вже чимало, але здебільшого з точки зору батьків, які разом з дітьми опинилися за кордоном, - зазначається у матеріалі Оксани Онищенко у виданні Українська правда. Життя.

Вона поспілкувалася з Мирославою Косар, яка зараз живе і працює вчителькою у Швейцарії.

Розпочали з розмову про престижність та оплачуваність педагогічної діяльності: на думку вчительської швейцарської спільноти, вчителі заробляють відносно мало, особливо якщо йдеться про вчителів з невеликим педагогічним стажем.

У старшій школі зарплатня значно вища. А в гімназіальну старшу школу вчителю взагалі дуже важко потрапити, там досить велика конкуренція, тому що якщо є хороший педагогічний стаж, зарплатня може сягати 200 тисяч франків на рік – це, фактично, 200 тисяч доларів.

Ця різниця в оплаті частково пояснюється різницею у рівні отриманої освіти, - розповідає Мирослава.

Мирослава Косар

Чи не найбільш незвичним для українців, розповідає жінка, є

комунікація між вчителями та батьками

Батьки не втручаються в навчальний процес, проте можуть за бажання долучитися до шкільного життя (свята, якісь позакласні заходи). 

Швейцарських вчителів ще в університеті вчать, як будувати діалог з батьками. Є чіткі концепції на різні випадки. Цікаво, що вони грунтуються на зразках комунікації лікарів зі своїми пацієнтами. Наприклад, якщо дитина не вчиться і батькам байдуже – це один спосіб діалогу.  Якщо дитина не хоче вчитися, а батьки тиснуть, аби вона вступила до гімназії – це інший метод комунікації.

Це справді дуже допомагає вчителю, особливо, якщо йдеться про складні випадки. Мені хотілося б, що в наших педагогічних  університетах теж цього вчили, - каже Мирослава.

Також вчителям пропонують перелік фраз, які можуть стати їм у пригоді на різні випадки спілкування і не суперечать законодавству.

Фрази, які не можна говорити батькам: 

  • «Ваша дитина погано вчиться»,
  • «Ваша дитина не бере участі в шкільному житті».

Натомість допомагають подолати або уникнути складної ситуації: 

  • «Я хочу допомогти вашій дитині, тож давайте разом проаналізуємо ситуацію…»,
  • «Нам (школі), дуже важливо, щоб дитина була щасливою і їй було комфортно навчатися».

Табу на месенджери

Вчителю також рекомендують уникати спілкування з батьками в месенджерах (Viber, Telegram, Facebook Messenger, WhatsApp тощо).

Усю інформацію, включно з домашніми завданнями, радять повідомляти е-мейлом або на шкільній електронній платформі.

Батькам зручніше спілкуватися у месенджерах, проте вчитель не має бути зручним. Для нього це спілкування може стати причиною перевтоми й вигорання. 

Цікаво,чи можна уявити таку переписку між вчителькою і мамою у Швейцарії?

Якщо вчитель все ж вирішив комунікувати у месенджерах, потрібно окреслити певні правила й закріпити це у повідомленнях. Наприклад, що він не відповідає на повідомлення після певної години (скажімо, після 16:00 й до 7:00) або ж не відповідає на запитання, якщо він вже повідомляв про це в чаті. 

Ще одна рекомендація – результати зустрічей з батьками (і індивідуальних, і на зборах) вчителю варто закріпити письмово у вигляді протоколу, який надсилається протягом кількох днів батькам на е-мейл. Це щоб не було непорозумінь та маніпуляцій на кшталт «А я це не чув», «Я не знав».  

Класна кімната у швейцарській школі

Крім рекомендацій, є правила, які окреслюють, що вчитель може робити, а що – ні.

Наприклад, не можна кричати на дитину. Якщо дитина поскаржиться батькам, що вчитель на неї кричав, і вони на це захочуть відреагувати, вони можуть написати ноту директору школи. І далі вже адміністрація розбирається з цією ситуацією. Також я не маю права застосовувати до дітей фізичну силу, робити негативні зауваження, критикувати.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень