Наприкінці березня в Україні з'являться вакцини

Україна переходить на довготермінові контракти щодо постачання необхідних препаратів

Як повідомляє сайт stoppolio.in.ua, тривалий час в Україні не існувало ефективної і прозорої системи закупівлі вакцин. Держава укладала договори на поставку вакцин лише на рік. І на етапі подовження договорів через непрозору систему закупівель й числені корумповані схеми, починалися перебої з вакцинами. В поліклініках були відсутні вакцини, а батьки не могли зробити планове щеплення дитині. Приметно, що не винятковими були і ситуації, коли навіть через аптечний заклад замовити вакцину було неможливо - їх просто не було в Україні.

При системі, яка існувала в Україні до сьогодні, перебоїв з поставками вакцин уникнути було майже неможливо.

Наразі вперше МОЗ вирішило змінити стан речей та долучитися до світової практики закупівлі вакцин. Всі кошти на закупівлю вакцин були передані ЮНІСЕФ.

І починаючи з 2016 року саме через ЮНІСЕФ будуть укладатися довготермінові контракти, які забезпечать безперебійне постачання вакцин в поліклініки України. Таку інформацію надав заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. За його словами, вже в кінці березня відновляться поставки вакцин, а закупівлі набуватимуть цивілізованих форм.

Відсутність же вакцин на даному етапі пов’язана з особливостями виробництва, планування і закупівлі вакцин.

Невелика кількість вакцин, яка була на приватному ринку просто закінчилась, покриваючи дефіцит державних закупівель. Виробництво вакцин не є стандартним, як інших лікарських засобів. Вакцини не можна виробити “про запас”, не розуміючи де і кому вони потрібні. Тому невеликі партії на ринку просто закінчились, – говорить Ігор Перегінець.

Тобто країна, яка заздалегідь не замовила певну й чітку кількість вакцин у виробника, вимушена задовольнятися тим, що залишилося (якщо залишилось). Саме це питання і намагається зараз вирішити МОЗ – ввести практику замовляння вакцин заздалегідь і закуповувати їх так, щоб вакцина була в Україні без перебоїв.

Оскільки з 2009-2010 років в нашій країні існував дефіцит фінансування Національної програми імунізації (до 30%), то забезпечити 100% потребу у вакцинах було нереально. А про те, щоб створити, як і в усіх цивілізованих країнах, необхідний 15-25-ти процентний запас (саме він забезпечує безперебійне постачання вакцин в поліклініки у випадках, коли, наприклад, виробник затримує виробництво вакцин) взагалі не йшлося.

Отже ненадійність України як постійного і регулярного закупівельника вакцин зробило її країною, яка живе на залишки від виробництва.

У мережі перехід на систему закупівлі вакцин через ЮНІСЕФ називають історичним моментом, та висловлюють надію що віднині проблем із відсутністю вакцин в Україні не буде. Нагадаємо, перші препарати Україна має отримати уже у березні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень