Наплив людей знову зростає: на кордоні поновилися багатогодинні черги

Українці знову виїжджають до Польщі

У вересні 2023 року кількість українців, які виїхали до сусідньої країни, значно перевищила кількість тих, хто в'їхав в Україну – на 73 тисячі.

Усього кордон в бік Польщі перетнуло 840,5 тисяч осіб, а в бік України — 767,1.

 

У той час, коли у липні в Україну в'їхало на 59 тисяч більше, ніж заїхало до Польщі. Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Про зростання черг на кордоні свідчать дані зі спеціалізованих Telegram-каналів.

На думку аналітиків компанії, цю динаміку можна пояснити кількома факторами. Однією з причин є повернення українців після «курортного сезону». Така картина спостерігалася й у попередні роки, коли трудові мігранти поверталися в Україну влітку, а потім восени прямували до Польщі, щоб шукати можливості працевлаштування та заробляти.

Важливим моментом є прагнення до возз'єднання сім'ї. Матері, які проживають в Європі, вирішують повернутися в Україну протягом літнього сезону, щоб об'єднатися зі своїми чоловіками.

Не останньою причиною є і виїзд до Польщі студентів у вересні – адже навчання у ВНЗ тут розпочинається з 1 жовтня.

Ми очікуємо, що взимку приріст українців у Польщі стане більшим, як це і було минулого року. В довоєнні часи десятки тисяч українців виїжджали з Польщі наприкінці серпня, аби підготувати дітей до школи.

 

Таку динаміку ми спостерігаємо і зараз, але меншою мірою через те, що багато дітей виїхали за кордон,
– зазначає директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Крім того, динаміку виїзду посилила повторна загроза блекаутів. Тому кількість людей, які виїжджають з України, може збільшуватися до грудня, як це було торік.

Зростає попит на сезонну роботу

Водночас Польща вже готується до Різдва та Нового року, з чим і відкривається період сезонних робіт. Відбувається активізація європейської промисловості, де традиційно працює багато українців.

За словами рекрутерів, найпопулярніші вакансії, які не потребують ні знання мови, ні додаткових компетенцій пропонують у сфері логістики, e-commerce, виробництві сувенірної продукції та харчовій промисловості.

У середньому, щомісячна заробітна плата на низькокваліфікованих роботах складає 38 – 40 тисяч гривень. А за даними Євростату, середній робочий тиждень у Польщі складає 40,5 годин.

Джерело: 24 закордон

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень