Надбавка у 20% до пенсії: хто може розраховувати на додаткові виплати?

Йдеться і про пенсіонерів-переселенців

Українська пенсійна система передбачає низку доплат і надбавок до пенсії. Зокрема, пенсіонери, які мешкають у гірському населеному пункті, мають 20% надбавки до пенсії. Таку ж надбавку можуть отримати і пенсіонери-переселенці, які переїхали під час війни до гірських регіонів.

Критерії отримання надбавки та гарантії соцзахисту громадян регулює закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Згідно з документом, розмір державних пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які набули статусу працюючого, що проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірничого, збільшується на 20%.

Щоб отримувати надбавку, пенсіонери повинні отримати статус мешканця на території гірського населеного пункту та відповідне посвідчення. Для цього необхідно звернутися до місцевих органів влади або до ЦНАПу. Посвідчення надається протягом 30 календарних днів.

А для пенсіонерів-переселенців необхідно мати статус ВПО з зазначенням нового місця проживання.

Після отримання це посвідчення треба пред'явити до органів ПФУ.

Крім соцвиплат, 25% надбавки передбачено до тарифних ставок та посадових окладів працівників або службовців у гірській місцевості.

Джерело: Соціальна інформаційна платформа

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень