На Рівненщині зросла захворюваність на кишковий грип

Так ще називають ротавірусний ентерит через його схожість симптомів з грипом

Адже він проявляється різким підвищенням температури до 38 градусів і навіть вище, кашлем, нежитем, а також блювотою, проносом і метеоризмом.

Розповідає лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Віра Кручок:

Порівняно з 2016 роком у 2017 році захворюваність на ротавірусний ентерит зросла у 2,2 рази. Було зареєстровано 485 випадків ротавірсуного ентериту. Якщо взяти на 100 тисяч населення, це 41,8 проти 19,21 на 100 тисяч населення за 2016 рік. В більшості випадків хворіють діти молодшого шкільного віку.

За словами Віри Кручок, кожен четвертий випадок захворювання, що супроводжувався діареєю, був спричинений ротавірусом.

Торік найбільша кількість хворих була у Рівненському, Костопільському, Дубровицькому районах і в Рівному. 39 випадків ротавірусної інфекції вже було зареєстровано у Рівному у лютому цього року. Адже вірус має сезонний характер і активізується у зимово-весняний період.

Віра Кручок пояснює:  

Основний механізм передачі ротавірусу – це фекально-оральний, який реалізується через їжу, брудні руки, а також контактно-побутовий: від людини до людини.

 

Для профілактики ротавірусної інфекції в усьому світі практикують вакцинацію. Щеплення краще робити дітям старшим за шість тижнів і які не досягли двох років. Є дві зареєстровані вакцини - ротатек і ротарікс. В Україні їх теж продають. Вони не внесені до календаря щеплень. Але її можна придбати в аптечній мережі. Вартість 420 гривень. Діє вакцина рік.

Крім щеплення, профілактика ротавірусу - як і для всіх кишкових інфекцій: дотримання правил особистої гігієни, обов’язкове миття рук перед їжею, після вулиці, туалету, заборона дітям брати предмети до рота.

А якщо дитина захворіла – потрібно дотримуватися дієти: виключити молочні, м’ясні продукти на 5-7 днів. При правильному лікуванні інфекція минає за 5-6 днів, - каже Віра Кручок.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень