На Рівненщині у восьми дітей зареєстрували туберкульоз

Хворих дорослих - набагато більше

Фото ілюстративне

24 березня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

У Рівному, через карантинні обмеження та боротьбу з коронавірусною інфекцією, усі тематичні заходи скасували. Аби озвучити проблематику, медики провели закриту пресконференцію, повідомляє видання «Новини по-рівненськи».

Фахівці обласного фтизіопульмонологічного медцентру переконані, що саме туберкульоз залишається одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань, адже є причиною смерті понад 4000 людей щодня.

Ба більше, COVID-19 і туберкульоз мають багато спільного, тож алгоритм дій у подоланні поширення обох недуг досить схожий.

Люди з туберкульозом особливо вразливі до COVID-19 і їм необхідно забезпечити безперервний доступ до профілактики, діагностики та лікування туберкульозу, заявив директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Федір Аврука. Що ж стосується медперсоналу в умовах карантину, то ситуація досить нестійка:

Працівники центру забезпечені захисними масками та дезінфекційними засобами приблизно на місяць. Індивідуальних костюмів захисту у закладі немає, будемо сподіватися, що нам їх дадуть. Що стосується апаратів ШВЛ, то вони морально і фізично застарілі та будуть непридатні для допомоги пацієнта з коронавірусом, – розповів Федір Аврука.

Медики кажуть, що у боротьбі з туберкульозом вистачає проблемних питань і без COVID-19.

Пресконференцію таки провели, але в закритому режимі

Зокрема, є проблеми з ранньою діагностикою туберкульозу. Більшість пацієнтів медзакладу мають запущену форму хвороби. Лише близько 12% з них уклали договори з сімейними лікарями, які й займаються ранньою діагностикою недуги.

У межах проведеної реформи найбільш вразливі до туберкульозу категорії населення (безхатченки, наркомани, соціально неблагополучні громадяни тощо) так і лишаються неохопленими первинною ланкою медицини.

Нині виявляти хворих на туберкульоз Центру допомагає обласний благодійний фонд «Наше Майбутнє». Директорка БФ Людмила Рибчук розповіла, що вони проводять скринінгове опитування людей, які перебувають у групі ризику, і за необхідності, спрямовують їх до медичного центру.

Особливої уваги також потребує профілактика поширення туберкульозу серед дітей.

Зараз в області є восьмеро хворих дітей.

 

Одна з причин – низьке охоплення щепленнями БЦЖ немовлят у пологових будинках, каже експертка з дитячого туберкульозу Малеш Оксана.

Нині медики намагаються розв'язати проблемні питання на рівні системи охорони здоров’я і визнають, що потребують допомоги небайдужих людей. Утім, «Головне у лікуванні туберкульозу – це бажання хворого одужати!» - наголошують лікарі.

Нагадаємо, що від початку року на Рівненщині зросла кількість смертей від пневмонії. За неповний березень - це 28 людських життів (на території області).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень