Мешканці яких районів Рівненщини найбільш вразливі до туберкульозу

Розповіли спеціалісти

Від 60 до 100 осіб. Саме стільки жителів Рівненщини щороку помирають від туберкульозу.  Про це розповіли експерти-фтизіатри напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Цю недугу називають соціальною, а рівень її поширеності – майже епідемією.

В останні кілька років ситуація із виявленням хвороби значно покращилася, однак через поширення стійкої до препаратів форми туберкульозу (мультирезистентної) та незадовільні умови під час стаціонарного лікування хворих, побороти недугу поки не вдається.

Так, у хворих, які знаходяться у спеціалізованих медичних закладах повинні бути роздільні палати з окремими санвузлами і хорошою вентиляцією. Це необхідно для того, аби хворі не обмінювались резистентністю, тобто стійкістю до антибіотиків.

Вкрай негативна ситуація, зокрема, у віддалених районах області, говорить лікар-фтизіатр протитуберкульозного диспансеру Наталія Стецій:

Що можна сказати за туберкульоз: рівень-то його падає, але в нас збільшується кількість хіміорезистентного туберкульозу. Це можна пов’язати із тим, що приходять хворі із вперше виявленим туберкульозом – вони вже мають стійкість до протитуберкульозних препаратів. Йде той відсоток, який недовиявлений - коли людина не знає, що вона хвора. Відповідно, сімейним лікарем, фельдшером, дільничим терапевтом вони не залучаються до обстеження.

 

Більшість випадків туберкульозу, як вперше діагностованого, так і рецидивів, - у віддалених районах.

Приріст захворюваності торік дали сім районів Рівненщини: Рівненський, Володимирецький, Гощанський, Корецький, Острозький, Рокитнівський та Радивилівський, а також місто Вараш. Дві третини хворих – саме жителі віддалених сіл.

Крім цього, до групи ризику входять засуджені і ті, хто не отримав щеплення. Доволі часто у місцях позбавлення волі немає необхідної апаратури для діагностики туберкульозу. А у разі виявлення хвороби, недужих відправляють на дообстеження та лікування в інші міста.

У той час щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ роблять немовлятам на третій день життя. Ця вакцина ефективно захищає дітей від туберкульозного менінгіту і дисемінованого (розсіяного) туберкульозу. Нині в області такої вакцини достатньо.

Між тим, минулого року від туберкульозу на Рівненщині померли двоє невакцинованих дітей: 6-місячний і 3-річний малюки.

Варто пам’ятати, що на поширення хвороби впливає високий рівень безробіття, міграційні процеси, негативний вплив паління, вживання наркотиків тощо. Також розвитку туберкульозу значно сприяють ВІЛ-інфекція та навіть брак вітамінів А і D.

Це захворювання, яке на початковій стадії не викликає болю, тому момент зараження та початок розвитку хвороби можна пропустити.  Чим довше хворий «затягує» з відвідуванням лікаря, тим менше шансів на його повне одужання.

Організаторами заходу виступили благодійні організації «Мережа 100% життя Рівне» і «TВ people Ukraine».

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень