На Рівненщині руйнується українська Пізанська вежа - пам’ятка архітектури 18 століття

Це коронаційний стовп, збудований на честь ікони Божої матері

Фото Станіслави Ро

Збудували стовп у 1779 році у полі біля села Межиріч Острозького району.

Як розповів художник-реставратор Острозького історико-культурного заповідника Микола Бендюк, у 18 столітті ікона Межиріцької Богородиці настільки прославилася, що її шанували і православні, і католики. Але католики, яким на той час належав Межиріцький монастир, вирішили, що було би добре її за всі чудеса, які вона творила, коронувати. Тож Папа Римський прислав для цього дві срібні корони з позолотою: на Богородицю й Ісусика.

Микола Бендюк каже, що на коронування ікони мало приїхати дуже багато людей, тому й вирішили збудувати стовп, щоб біля нього надягнути корони на ікону:

Зрозуміло, що мало багато народу приїхати до Межиріча. У самій церкві у Межиріцькому монастирі зробити це було нереально, тому що церква не вміщала стільки людей. І на полі за Межирічем збудували колону коронаційну, збудували величезні декорації, як нині для фільмів роблять, зімітували величезний костел, встановили ікони на дерев'яних риштуваннях, завішаних шторами, гобеленами. Килими лежали й на землі. І процес коронації проходив якраз у цьому місці.

За словами Миколи Бендюка, нині коронаційний стовп руйнується. Він нахилився і може скоро впасти. Через це жартома його прозивають Пізанською вежею. До влади неодноразово зверталися за реставрацією цієї пам'ятки архітектури. Але на реставрацію постійно бракує коштів.

Тим часом, стовп облюбували лелеки. Вони вже не один рік на ному в'ють гніздо. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень