На Рівненщині може утворитися пустеля

Через нелегальний видобуток бурштину

У цьому переконаний львівський кліматолог Василь Троцюк. За його словами, насування пустелі на Україну –  процес незворотній. Розпочався він ще 200 років тому. І спричиняє його підвищення світової температури, тобто парниковий ефект. Тож там, де був степ, утворюється посушливий степ, де був лісостеп – зараз вже степ, а лісостеп насувається на Полісся.

За останні 20-30 років – це насування дуже швидке було, десь на віддаль 100-150 км від моря, а через років 50 – це буде вже на 400 метрів. І пришвидшує цей процес видобуток бурштину на Поліссі.

Василь Троцюк каже:

Рівненщині вже загрожує це бурштинокопання. Там гідрологічний режим порушений так сильно, що треба сотні мільйонів, щоб привести те все порушене у норму. Щоб вирівняти ці землі, треба страшно багато часу і засобів, яких у держави немає.

Також, за словами кліматолога, швидшому опустелюванню Рівненщини посприяло осушування боліт у період СРСР. А саме болота утримують рівень ґрунтових вод і створюють додаткове випаровування. Якщо у цьому напрямі нічого не зміниться, то щось вирощувати на й так бідних поліських ґрунтах без спеціального зрошування вже незабаром буде неможливо.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень