На кого полюють шахраї у Рівному

Жертвами аферистів від початку року стало уже близько двох сотень рівнян

Найбільш вразливою категорію, за повідомленням відділу комунікації Національної поліції Рівненщини є люди похилого віку. Від початку року жертвами злочинів стало 192 особи похилого віку.

Серед видів кримінальних правопорушень, вчинених відносно літніх людей 60% складають крадіжки, 14% - це шахрайства, також є факти грабежів та розбоїв.

Інтерес зловмисників до цієї категорії громадян, як жертв злочину, невипадковий, адже літні люди є більш довірливими, щирими та відкритими ніж їхнє молоде покоління. Поряд з цим, вони мають звичку заощаджувати на всьому, аби відкласти кошти на «чорний день» або подарунки дітям чи онукам. Знаючи це зловмисники і обирають собі жертву легкої наживи.
Зберігаючи у помешканні значні суми коштів чи інших цінних речей, не маючи надійних охоронних засобів пенсіонери наражають себе на небезпеку.
Правоохоронці нагадують правила,  дотримуючись яких можна зменшити ризик стати жертвою злочину:

 

  • не впускайте до своїх осель незнайомців, в тому числі тих, які представляються працівниками різних установ, комунальних служб, пропонують будь-які послуги чи товари
  • якщо особа представилася працівником певної установи чи організації, вимагайте, передусім посвідчення або інші відповідні документи;
  • обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас;
  • будьте пильні у всіх випадках коли мова йде про гроші: продаж «цілющих ліків», «вигідний» обмін валюти, заміна старих купюр на нові і т.д.
  • в жодному випадку не перераховуйте чи не віддавайте особисто гроші зловмисникам, які телефонують з повідомленням про те, що ваш родич потрапив у поліцію чи лікарню. Знайте – це шахраї!
  • не повідомляйте нікому персональні дані своїх банківських карток та не проводьте ніяких операцій з ними, коли вам телефонують нібито працівники банку.;
  • не ховайте гроші в  легкодоступних місцях (шафах із одягом, сервантах, кухонних шафах, у банках між консервацією, під матрацом і т.д.);
  • не залишайте ключі від оселі у доступних місцях, а в разі втрати хоча б одного з ключів змінюйте замок;
  • будьте обережні, якщо в помешканні згасло світло, не поспішайте виходити самі у темний під’їзд чи подвір’я, адже там на вас може чекати зловмисник;
  • з обережністю ставтеся до прохань дати незнайомцю мобільний телефон для того, щоб здійснити терміновий дзвінок.
  • повертаючись додому у темну пору доби уникайте неосвітлених та безлюдних місць, по можливості – не ходіть самі пізно.


Якщо відносно вас все ж таки було вчинено протиправні дії, не зволікайте та негайно телефонуйте на спецлінію «102».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень