На території онкоцентру у Рівному з’явиться приватний медцентр: платять за оренду 1600 грн (ФОТО)

І претендують на приватизацію приміщення

Колаж - Радіо Трек, фото справа - «МДЦ ЕКСПЕРТ»

Приватний медичний центр орендував частину майнового комплексу Рівненського протипухлинного центру терміном на 25 років і за оренду 180 метрів квадратних щомісяця сплачуватиме 1600 грн.

Йдеться про напівпідвальне приміщення Рівненського обласного протипухлинного центру, який наразі орендує приватний медцентр.

Приміщення тепер не потрібне онкоцентру. Принаймні так раніше коментував ситуацію головний лікар Григорій Максим'як.

Про це ми писали тут: Замовлення приватної лабораторії? Частину Рівненського протипухлинного центру хочуть приватизувати (ФОТО)  

Питання про приватизацію вже розглядали на засіданні сесії, але поки депутати не погоджуються дати дозвіл на приватизацію. Наприклад, голова бюджетної комісії Рівненської облради Ігор Ясенюк так пояснив, чому він проти приватизації: 

- Вже не вперше лобіюють депутати це питання.

 

Я особисто категорично проти такої ініціативи, бо ми скоро роздамо приміщення частинками і потім взагалі втратимо його.

 

Вже маємо такий негативний досвід на вулиці Симона Петлюри. Там депутати попереднього скликання віддали під приватизацію перший поверх приміщення кільком фірмам, тепер другий поверх стоїть і руйнується, і ми не можемо його продати цілим об'єктом.

 

Тобто, ми втратили кошти, - повідомив Ігор Ясенюк.

Після виходу статті на сайті Радіо Трек компанія ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» виявила бажання висловити свою точку зору щодо ситуації. 

Зокрема, якщо коротко, нам повідомили таке:

Право на оренду компанія ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» отримала за результатами аукціону, на якому був лише один учасник. Ймовірно, охочих орендувати приміщення більше не було, тому що воно потребувало ремонту, повідомив очільник «МДЦ ЕКСПЕРТ» Олександр Гайдабас.

На капремонт і закупівлю медобладнання планують витратити 4 млн євро.

Також «МДЦ ЕКСПЕРТ» хоче здійснити реконструкцію орендованого приміщення, розмістити там апарат МРТ та консультаційні кабінети лікарів. Тож медцентр звернувся до Рівненської облради щодо приватизації орендованого приміщення.

Далі подаємо повний лист-відповідь від ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ».

Шановна редакція!

7 червня 2022р. на інтернет-ресурсі «Радіо Трек» вийшов матеріал щодо приватизації нежитлового приміщення, яке обліковується на балансі Комунального підприємства «Рівненський обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради, в якому окремі депутати Рівненської обласної ради висловили своє бачення щодо приватизації цього майна.

Вважаємо, що даний матеріал має суб’єктивний характер та містить суперечливу інформацію, яка негативно впливає на ділову репутацію ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ», оскільки на її підґрунті складається хибне уявлення про участь нашого підприємства у шахрайських схемах та корупційних оборудках.

Адже, ані депутатський корпус, ані Ваш засіб масової інформації не звертались до ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» за наданням коментарів та пояснень з метою об‘єктивного висвітлення питання приватизації цього приміщення, хоча, ми завжди готові до конструктивного діалогу.

Враховуючи вищевикладене, вважаємо за необхідне надати відповідні коментарі та пояснення з цього питання.

1. Був аукціон

З метою забезпечення розвитку системи охорони здоров‘я, підвищення ефективності здійснення загальнодержавних заходів з профілактики та лікування злоякісних новоутворень, доступності медичної допомоги, надання медичних послуг населенню громади Рівненської області з використанням новітнього обладнання та сучасних методів діагностики, ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» отримало в оренду строком на 25 років нежитлове приміщення загальною площею 180,42 кв.м, яке розташоване біля будівлі радіологічного корпусу Комунального підприємства «Рівненський обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради за адресою: 33010, м. Рівне, вул. Олександра Олеся, буд. 12б, для розміщення у даному приміщенні сучасного діагностичного центру променевої діагностики.

Наголошуємо на тому, що дане приміщення передано ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» за результатами проведення аукціону. Ані ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ», ані орендодавець жодним чином не обмежували участь в аукціоні інших учасників.

Відтак, хочемо прокоментувати фразу у Вашій публікації: «Як не дивно, на оренду претендувала лише одна фірма». Це не «дивно», бо пропозиції від інших учасників, окрім ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ», не надходили, і, ймовірно, на це вплинув стан об’єкта оренди та необхідність значних капіталовкладень для функціонування діагностичного центру, а не якась надумана корупційна складова.

2. Компанія запропонувала за оренду приміщення вищу ціну

Що стосується розміру орендної плати (1600 гривень на місяць) за договором оренди, який був укладений між ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» та КП «Рівненський обласний протипухлинний центр» Рівненської обласної ради. Наголошуємо на тому, що відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» № 157-IX від 03.10.2019р., вартістю об’єкта оренди для цілей визначення стартової орендної плати є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті визначення стартової орендної плати.

Пунктом 52 Постанови КМУ №483 від 03.06.2020р. «Деякі питання оренди державного та комунального майна» визначено, що стартова орендна плата на першому аукціоні для аукціонів з оренди майна, строк оренди якого перевищує один місяць, зазначається в розрахунку за місяць оренди та становить 1 відсоток вартості об’єкта оренди, визначеної відповідно до статті 8 Закону «Про оренду державного та комунального майна». Відповідно, враховуючи вищенаведені норми, орендодавцем була сформована стартова орендна плата в розмірі 1 % від балансової вартості об‘єкта, що склала 1380,00 грн. Орендна плата була визначена за результатами аукціону і відповідала ціновій пропозиції ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» - 1600,00 грн.

Додатково, ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» взяло на себе зобов’язання з реалізації соціальних проєктів громади Рівненської області.

Розуміючи важливість надання якісної медичної допомоги та зменшення фінансового навантаження на пацієнтів, які хворі на злоякісні новоутворення, нами було ініційовано та реалізовано внесення змін до договору оренди в частині зазначення у договорі зобов‘язань ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» надавати медичні послуги певним категоріям населення Рівненської області (дітям Рівненської області з підозрою на злоякісні новоутворення та хворим на злоякісні новоутворення, учасникам операції Об'єднаних сил (АТО), пацієнтам КП «Рівненський обласний протипухлинний центр Рівненської обласної ради» у кількості 40 пацієнтів на квартал) на пільгових умовах - за спеціальною ціною 1 грн. та зі знижками 50%.

3. З'явиться оновлене обладнане приміщення 

Для облаштування діагностичного центру ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» готове здійснити капітальний ремонт приміщення та придбати сучасне діагностичне обладнання експертного класу: комп’ютерний томограф (128 зрізів), магнітно-резонансний томограф (1,5 Тесла), гамма-камеру, апарат - УЗД, цифровий мамограф. Таким чином, пацієнти з онкологічними захворюваннями зможуть отримати весь комплекс діагностичних обстежень у комфортних умовах. Загальна сума капіталовкладень ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» на проведення капітального ремонту приміщення та придбання медичного обладнання складатиме 4 мільйони євро.

Це особливо актуально в сучасних реаліях. За інформацією Міністерства охорони здоров‘я України, внаслідок війни, на даний час, зруйновано більш ніж 105 медичних закладів. Орієнтовна вартість відновлення зруйнованої медичної інфраструктури в Україні становитиме понад 34 млрд грн. В зв‘язку з цим, Президент України закликає залучити якнайбільше ресурсів на відновлення закладів охорони здоров'я. Водночас інвестором нашого закладу – ТОВ «Ді Ес Ем Холдинг» (DSM Holding s.r.o.) (Словацька Республіка) висловлюється всебічна підтримка відбудови медичної інфраструктури.

4. Причина приватизації приміщення

Звернення ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» до Рівненської обласної ради щодо приватизації орендованого приміщення зумовлено тим, що ми мали намір здійснити реконструкцію з розширенням орендованого приміщення для встановлення апарату МРТ та розміщення консультаційних кабінетів лікарів. Враховуючи вимоги чинного законодавства України, зокрема, п.5 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого Постановою КМУ № 466 від 13.04.2011р., найоптимальнішим варіантом співпраці та подальшого розвитку діагностичного центру є приватизація даного об‘єкта нерухомого майна.

Статтею 18 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» визначено, що орендар одержує право на викуп орендованого майна за ціною, визначеною за результатами його незалежної оцінки , за певних умов, визначених у цій статті Закону. ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ», як орендар нерухомого майна, який здійснив невід’ємні поліпшення нерухомого майна та виконав умови, передбачені ч. 2 ст. 18 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», звернувся до Рівненської обласної ради з пропозицією включити орендоване приміщення до Переліку об‘єктів комунальної власності, що підлягають приватизації.

Рішенням Рівненської обласної ради № 275 від 19.08.2021р. дане приміщення включено до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад Рівненської області, що підлягають приватизації. Рішення про приватизацію (відчуження) нежитлового приміщення шляхом викупу орендарем не було прийнято.

Хочемо зауважити, що ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» не мало і не має наміру вирішувати питання щодо приватизації орендованого приміщення в судовому порядку.

ТОВ «МДЦ ЕКСПЕРТ» виступає лише за прозору процедуру приватизації, і, у разі, якщо Рівненською обласною радою буде прийнято рішення щодо приватизації даного об‘єкта шляхом продажу на аукціоні, ми будемо брати участь у відкритих торгах з дотриманням процедури приватизації, визначеною чинним законодавством, діючи, виключно, у правовому полі.

5. Нежитлове приміщення не є частиною багатоповерхової будівлі

Щодо вислову про недоцільність продажу лише частини приміщення через неможливість, надалі відчужити цілісний комплекс, необхідно зауважити, що приватизація державних та комунальних закладів охорони здоров‘я, як цілісних майнових комплексів, заборонена в силу норм Закону України «Основи законодавства про охорону здоров’я». Слід зазначити, що дане нежитлове приміщення не є частиною багатоповерхової будівлі. Це окремо стояча будівля, яка не експлуатується з 2006 року. Відчуження цього приміщення не обмежуватиме провадження Рівненським протипухлинним центром господарської діяльності з медичної практики.

Своєю чергою, територіальна громада за рахунок коштів, що надійдуть від відчуження майна, матиме можливість отримання відповідного фінансування на оновлення основних фондів закладу та закупівлю додаткового обладнання для лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями, а прийняття такого рішення зміцнить позиції Рівненської області як лідера медичної галузі із надання найсучаснішої онкологічної допомоги.

З повагою,

Генеральний директор                                            Олександр ГАЙДАБАС

Радіо Трек вдалося з'ясувати, що наразі в орендованому приміщенні на вулиці вул. Олександра Олеся, 12, б  поки жодних медичних послуг не надають. Зараз воно виглядає так: 

Дах вищий за саме приміщення, але воно у дуже вигідному місці

Там розпочали деякі ремонтні роботи.

 

Ймовірно, плануючи розширення, компанія хоче добудувати приміщення, аби розмістити там кабінети для лікарів та обладнання.

Як тільки усі роботи завершать, це буде вже друга філія медичного центру у Рівному. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень