На скільки зросте сума у квитанціях за світло після підвищення тарифу 1 червня

Експерти нарікають, що запропонований тариф не прозорий

НКРЕКП запропонувала на розгляд Кабінету міністрів нові тарифи на світло – 2,88 грн за кВт-год. При цьому поділу тарифу відповідно до кількості спожитих кіловатів уже не буде. Втім, не всі експерти схвалюють таке рішення, адже вважають розрахунок не прозорим.

Я дуже сподіваюся, що Кабмін буде мудрий і це рішення не підтримає. Воно, з одного боку, не розв'язує проблеми в галузі зовсім, а з іншого боку, створює дуже некомфортну ситуацію для людей. Тобто ми не вводимо прозору ситуацію: люди все ще не розуміють, за що цей тариф і чому він саме такий. Навіть я не розумію, чесно. Жодних розрахунків не показано, — пояснив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

На його переконання, такий тариф проблеми у галузі не вирішить, натомість посилить соціальну напругу у суспільстві. Адже населенню доведеться платити за світло на 150-200 гривень більше ніж зараз.

Якщо взяти дво- або трикімнатну квартиру, то мова буде йти — від 150 до 250 гривень додаткових витрат, — сказав Харченко.

Директор Центру дослідження енергетики погоджується з тим, що має бути ринкова ситуація. В такій ситуації протягом доби ціна на електрику в Україні змінюється від 1 гривні до 5 протягом різного часу доби. Вона може бути дорожче, а може бути за певних умов навіть дешевше.

Для населення в Україні зараз діє фіксований тариф, а для бізнесу є ринок, на якому електрика торгується.

Якщо в Україні ввести чесні ринкові тарифи, а люди, які не мають грошей сплатити, мають отримати субсидію від держави — от тоді буде чесно і прозоро. А головне — це повністю обрізає корупцію в енергетиці, — пояснив Харченко.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень