На скільки ще здорожчає пальне – Шмигаль розповів, чого чекати

Українців закликають не панікувати, адже «під час війни можуть бути форс-мажори»

Ціни на пальне на українських АЗС – вражають. Через дефіцит бензину та дизпалива, спричинений ударами російських ракет, вартість дизеля подекуди сягнула 76 гривень за літр.  

Російські удари знищили Кременчуцький нафтопереробний завод, а також пошкодили логістичні мережі. Тому пальне Україна імпортує, розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна:

— Зараз ми завозимо бензин і дизельне пальне, стратегія у нас є. Але зараз у нас залишився лише західний кордон, і логістика дуже ускладнилася.

 

Фактично немає Кременчуцького НПЗ, який брав на себе центральну і східну Україну в логістичному забезпеченні.

 

Логістичне плече тепер сформувалося на західному кордоні, куди нафтопродукти потрапляють з європейських портів, фактично забезпечуючи всю територію України.

Голова уряду зазначив, що через це логістика постачання пального дуже змінилася і, як наслідок, дуже ускладнилася і здорожчала. А це, за його словами, може призвести до здорожчання для споживачів.

— Зараз ми ведемо перемовини, формула визначення максимальної торгової націнки для трейдерів лишається, ми дуже уважно дивимося, скільки коштує доставка.

 

Декілька гривень може бути різниця у ціні, але дефіцит буде перекриватися, - наголосив прем'єр.

Наразі влада працює над тим, що надолужити дефіцит пального. Зокрема, ведуться переговори з оптовими постачальниками та ввозиться достатня кількість пального в Україну.

— Думаю, що найближчим часом, як і обіцяло Міністерство економіки, ситуація виправиться. Це не означає, що під час війни не може бути форс-мажорів. Можуть бути, - резюмував голова уряду.

Та він закликав людей бути свідомими щодо цього, спокійно ставитися до ситуації і не панікувати.

Скільки максимально може коштувати пальне

2 травня Мінекономіки оприлюднило розрахунки середньої вартості бензину та дизельного палива, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.

Розрахункові ціни для бензину підвищено на 1,64 гривні – до 31,19 гривні для дизельного палива на 1,97 гривні – до 35,63 гривні за літр.

З урахуванням максимальних націнок, вартість бензину на АЗС

  • не може перевищувати 37,69 гривні за літр,
  • дизельного палива – 42,63 гривні за літр.

Куди скаржитися на спекуляцію

Вартість пального на заправках контролюватиме Держпродспоживслужба.

Тож людей, які виявлять факти продажу пального за цінами вище зазначених, закликають звертатися до управління Держпродспоживслужби вашого міста.

У Рівному споживслужба знаходиться за адресою: вулиця Малорівненська, 91.

 

Повідомити про спекуляцію можна і телефоном:

 

098-766-87-38

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський доручив уряду вирішити ситуацію з дефіцитом пального в Україні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень