«На нас уся надія!» - відома українка сколихнула мережу думками про мобілізацію жінок

Її допис набрав тисячі вподобайок, сотні коментарів та поширень

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Тамара Горіха Зерня — українська письменниця, перекладачка та волонтерка, лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка 2022 року, авторка роману «Доця» опублікувала відвертий допис на своїй сторінці про розмов щодо мобілізації жінок.

«Як мінімум, жінки проговорять питання, які у нас традиційно ховаються за ширмою умовчання», - написала вона.

Далі подаємо допис письменниці без змін.

Наприклад, те що народження дитини і материнство - величезна робота, яка в рази ускладнює життя і позбавляє права вибору.

Це чоловік може схопитися вранці, поцілувати дружину і дитину - ну все, люба, я на війну. І це правильно, це його обов'язок, так?

Жінка за умовчанням лишається з дітьми і гребись як хочеш. Дзеркальну ситуацію уявити неможливо; перше ж питання буде «а дітей куди?»

Тамара Горіха Зерня

Авторка продовжує:

Або тема жіночого здоров'я. Здорова молода жінка, яка не народжувала - занадто цінний ресурс, носій, тобто виношувач генофонду. З точки зору суспільства, її головна цінність у здатності народити двох або й більше дітей.

Здорова молода жінка, яка народила... По перше, рідкість, вагітність і пологи з ноги обнуляють третину твого резерву, це можна порівняти з серією складних операцій. По друге, а дітей знову ж таки куди?

Здорова жінка середнього віку, яка виростила дітей і ще не присіла з внуками...

 

Ну, власне, на нас уся надія.

 

Якщо винести за дужки специфічні проблеми зі здоров'ям, про які чоловіки навіть не здогадуються і про які у нас не прийнято публічно згадувати. (Ану, дівчата, давайте перевіримо. Кодове слово «відвар кропиви»)

Фото ілюстративне

Тамара Горіха Зерня пише:

Нарешті у нас заговорили про неоплачувану і невидиму (хоча яка вона невидима? Всі все бачать і всіх це влаштовує) доглядову і господарську працю жінок.

Поклавши руку на серце, якби був хоч якийсь шанс, що цю роботу візьме на себе хтось інший, що дім буде чистий і теплий, в домі наварено, діти доглянуті, вдягнені за погодою і з перевіреними уроками, - то величезна кількість жінок зі спокійною душею пішла б у армію.

Але проблема у тому, що це можливо тільки за однієї умови: КОЛИ ТВОЄ МІСЦЕ У ТВОЄМУ ДОМІ ЗАЙМЕ ЯКАСЬ ІНША ЖІНКА, бажано відразу, щоб навіть борщ на плиті не вистиг. Добре, якщо такою іншою жінкою буде мама жінки. Така собі перспектива, якщо чесно.

Завершує письменниця допис словами:

І перша, і друга світова війна принесли колосальні зміни у становищі жінок, породили потужні рухи за жіночі права. Я не знаю, чи буде у нас третя світова.

 

Але думаю, що ми зробимо ще один крок до більш збалансованого перерозподілу прав і обов'язків у суспільстві з урахуванням усіх обставин.

 

«Невидиме» перестане бути таким, якщо на нього припинять заплющувати очі.

Як свідчать коментарі під дописом, він знайшов неабиякий відгук в українських жінок:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень