Кого з жінок призивають в Україні та які посади вони обіймають у ЗСУ?

Хто з українок підлягає призову і ким служать ті, хто вже у війську

Військова ЗСУ

Восени ВР визначила особливості мобілізації жінок під час війни. Їхню службу в армії визначає Закон «Про військовий обов’язок і військову службу».

Після внесення поправок Законом №6482, мобілізація та служба в армії для жінок є добровільною, а військовому обліку підлягає одна робоча сфера. Тоді як спеціалістки інших сфер можуть йти служити лише добровільно.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач пояснив НВ, хто із жінок може бути призваний, та ким зараз вони служать в українській армії (зауважте, що в армії є як мобілізовані, так і добровольці).

― Жінок можуть мобілізувати, але поки що у цьому немає гострої потреби. Наразі вони можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням. Такі, звичайно, є. У нас проходять службу дуже багато військовослужбовців-жінок. У процентному співвідношенні до війни їх було набагато більше, десь до 10%, можливо, навіть більше, ― каже він.

Це пов’язано з тим, що за 9 місяців збільшилася кількість особового складу військ за рахунок мобілізації. Тому переважно жінки зараз служать на керівних посадах, оскільки прийшли на службу до 2022 року.

― У зв’язку з дуже непростими умовами проходження служби жінки менше йдуть до збройних сил, та якщо вони повністю відповідають за всіма умовами, звернулися як добровольці, то їх без обмежень можуть призвати на будь-яку посаду. У нас є військовослужбовці-жінки — командири бойових машин і командири взводів, артилерійських батарей тощо, ― пояснює Роман Горбач.

Як вказано у законі й додатках до нього, для жінок існує цілий список професій, які відповідають бойовим спеціальностям, але вони можуть мобілізуватися лише за власним бажанням.

Водночас на облік повинні стати жінки-медпрацівниці, професії яких вказані в додаткуЦе не значить мобілізація ― згідно з чинним законодавством, вона для жінок добровільна, а бронюванню на роботі підлягають і медпрацівники.

Мобілізація жінок ― хто має стати на облік із медичною спеціальністю?

До переліку спеціальностей або професій, при яких жінки мають стати на військовий облік та можуть бути мобілізовані входять такі:

  • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я;
  • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, а також медицини (крім медичних сестер);професіонали медико-профілактичної справи, наукові співробітники;
  • допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;
  • патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства;
  • інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства);
  • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
  • професіонали в галузі лікувальної справи, стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, фармації, провізори.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень