Деяких чоловіків можуть комісувати з військової служби: кого саме і за яких умов?

Усі тонкощі роз'яснив правовий аналітик

Нещодавно в Україні подовжили воєнний стан та загальну мобілізацію - до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років.

Утім, в деяких випадках мобілізованих можуть комісувати. Про це повідомив правовий аналітик благодійного фонду «Право на захист» Руслан Романів.

Кого можуть комісувати?

Військовослужбовця можуть комісувати, якщо він непридатний до служби. Це відбувається так:

  • спершу у військового виявляють захворювання, наслідки травми (поранення, контузії, каліцтва), які у воєнний час роблять його непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • про це роблять запис в історії хвороби (медичній книжці), який підписує начальник військового лікувального закладу;
  • потім військового направляють на медичний огляд ВЛК військкомату;
  • начальник військового лікувального закладу встановлює ступінь придатності до військової служби (рішення він ухвалює на підставі документів, які передав начальник лікувального відділення, у якому обстежується чи лікується боєць).

Військово-лікарська комісія проводить медогляд бійців у військових лікувальних закладах за територіальним принципом, а саме:

  • за місцем проживання;
  • лікування;
  • навчання;
  • перебування у відрядженні;
  • проведення відпустки.

Комісія проводить огляд бійців тільки після лікування у військовій чи цивільній лікарні. Показання свідків не є підставою для встановлення у військовослужбовців (зокрема, колишніх) факту перенесеного захворювання чи травми. Тобто, щоб комісувати військовослужбовця, необхідно надати офіційний документ, який передає начальник лікувального відділення.

Джерело: PRO Гроші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень