На березі Басового Кута у Рівному, де зводять багатоповерхівки, створять сучасний парк (ФОТО)

Проте поки невідомо, хто за це заплатить

Правий берег Басівкутського водосховища планують реконструювати та облаштувати там сучасний простір для відпочинку. Концепцію розвитку парку представили представники управління архітектури на брифінгу.

Наразі розпочинаються консультації та обговорення, які у майбутньому, мають фіналізувати сторони – міська влада та інвестори.

На заході мали бути присутні головний архітектор Рівного Дмитро Котляров та секретар міської ради Віктор Шакирзян. Однак вони не прийшли через термінову нараду. Тож позицію міської влади представив міський депутат Роман Денисюк. Він каже, що концепція розвитку парку, це – позитивний процес:

- Час облаштувати парк, у тому числі - ці 9 соток землі. У минулому тут планували побудувати готель, але ми містобудівні умови скасували, розірвали договір оренди і наразі за рішенням апеляційного суду ділянка перебуває у власності міста.

 

Однак орендар звернувся до Касаційного суду, розгляд  справи може тривати кілька місяців, проте робити свою роботу треба паралельно і розпоряджатися земельною ділянкою так, як визначать рівняни.

 

Найближчим часом ми зробимо опитування рівнян.

Що планують зробити на березі озера

Презентувала концепцію благоустрою парку ландшафтна архітектора Марія Голюк. Вона повідомила, що наразі парк у занедбаному стані, а там можна зробити простір для відпочинку рівнян. Зокрема, у парку Марія Голюк бачить таке:

  • Пляж, щоб було зручно дивитися на воду;
  • 4 оглядові зони;
  • 5 парковок;
  • Освітлення;
  • Пішохідні доріжки;
  • Велодоріжки;
  • Дитячий майданчик;
  • Спортивний простір;
  • Огороджений майданчик для вигулу тварин;
  • Зона галявин тощо.

Наразі місто виділяє кошти на санітарне очищення та підтримку належного стану пляжу. Опікується парком КП «Трест зеленого господарства», який нещодавно зробив на березі озера певні покращення, є питна вода і новий душ. Нова концепція розвитку парку полягає у співпраці міської влади та інвесторів начальник департаменту інфраструктури і благоустрою Руслан Гудима.

- Для міста облаштування цієї території – це буде дуже дорого, тому це можуть реалізувати інвестори. Після цього «Трест зеленого господарства» візьме реконструйований парк на баланс.

 

Якщо вдасться реалізувати концепцію, то сюди можна буде запрошувати людей з інших міст та навіть з інших країн.

Руслан Гудима — керівник Департаменту інфраструктури та благоустрою

Зауважимо, що на заході, який модерувала міська депутатка Оксана Майборода, планували презентувати концепцію оновлення парку лише журналістам. Проте побачити, що ж планують зробити на правому березі Басового Кута, де будуються висотки, прийшов міський депутат Микола Бляшин зі своєю ініціативною групою. Він вивчає тему забудови берега озера з 2005 року і обурений тим, що презентували автори проєкту:

- Юридично – це ніщо. Це все має бути врегульоване детальним планом території. Цієї концепції там немає.

 

В умовах війни я б хотів, щоб влада говорила про результати, а не про чергові картинки.

 

Ми бачимо 4 оглядові майданчики і 5 парковок. Тільки на одній з них буде щонайменше 120 місць. Кому це вигідно? Хто замовник? Хто платить за це? В чиїх інтересах це роблять?

 

Парк обрамлений групою висоток з двох сторін! Де ці забудовники? Я не проти цього, але! У бюджеті Рівного немає грошей на ці казки!

 

Добре, що у нас є молоді люди, які малюють гарні проекти, але хто за це буде платити? Де міський голова, секретар, інвестори-забудовники? Чому немає відкритої дискусії?

 

Це шанс сказати цим забудовникам: «Друзі, давайте спільно – державно-приватне партнерство, а не під килимами малювати їм чеки». Склалось як склалось, зараз в оскарженні одна ділянка, в оскарженні взагалі детальний план територій, він же ж весь може бути скасований.

 

Ключове питання берега Басового Кута – сіра зона, яка мала б бути синьою. Це – озеро. Абсурдно робити благоустрій біля озера для усіх цих забудовників. Вони ж зацікавленні, щоб там були парковки, гуляння…

Микола Бляшин каже, що тема розвитку озера Басового Кута полягає у простих кроках:

  • Потрібно створити орган, який опікуватиметься водними об'єктами міста;
  • Очищення озера;
  • Проведення інженерних комунікацій щодо водовідведення;
  • Благоустрій території.

Якщо вирішити лише четвертий пункт, то ми вирішимо лише проблему забудовників:

- Люди куплять житло, але матимуть проблеми. Треба чистити озеро, бо на нього треба не дивитися, а купатися у ньому, — зауважив Микола Бляшин.

Микола Бляшин

Присутні після бурхливого обговорення, згадуючи теперішню та попередню владу, не дійшли домовленості.

Адже організатори заходу не назвали тих, хто платитиме за реалізацію концепції і тим більше не показали жодної проектної документації.

 

Бо її поки що не існує.

Замовником робіт може бути лише власник об'єкта — департамент інфраструктури і благоустрою. Виготовлення документації може коштувати від кілька сотень тисяч до мільйонів гривень.

Тож питання «скільки це коштуватиме бюджету Рівного?» лишається відкритим.

 

Як і чи на часі це під час війни і наближення нового опалювального сезону ?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень