«Муніципальна няня» тепер доступна не всім: нові умови отримання державної допомоги

«Відсіяли» тисячі родин

Урядовий проєкт із підтримки молодих батьків «Муніципальна няня» зробили орієнтованим на тих, кому найбільше потрібна державна допомога. Тепер державну компенсацію за найняття няні для дитини віком до 3-х років - навіть за умови, що обоє батьків працюють, можуть оформити далеко не всі

Кому відшкодують гроші за «муніципальну няню»?

Право на відшкодування вартості муніципальної няні мають громадяни України та іноземці без громадянства, які є батьками (усиновлювачами) чи опікунами дитини віком до 3-х років. Крім того, вони повинні на законних підставах проживати на українській території.

Отримати компенсацію зможуть ті, хто наймає няню для догляду за дитиною до 3-х років:

  • якщо дитина потребує додаткового догляду (дитина з інвалідністю до 3-х років, дитина до 3-х років, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитина до 3-х років, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність);
  • якщо сім’я наймає муніципальну няню для догляду за двома і більше дітьми такого віку;
  • якщо один із батьків чи опікунів є особою з інвалідністю І або ІІ групи.

Водночас скасовано обмеження щодо кількості дітей, за якими муніципальна няня може здійснювати догляд, оскільки ця послуга надаватиметься винятково тим групам населення, які найбільше потребують допомоги у здійсненні догляду за дітьми.

Чому і коли змінили умови?

Зміни пов’язані зі зловживаннями, які неодноразово виявляли після запровадження пілотного проєкту у жовтні 2019-го року.

Серед найбільш поширених порушень, за даними Мінсоцполітики:

  • надання однією муніципальною нянею послуг із догляду одночасно за 7-10 дітьми за різними адресами;
  • зловживання отримувачами компенсації послуги «муніципальна няня» своїми правами (фіктивний вихід з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку);
  • укладання фіктивних договорів про здійснення догляду за дитиною, створення відповідних груп у соціальних мережах тощо.

Таким чином Уряд продовжує пошук ефективних шляхів допомоги сім’ям з дітьми та вживає заходів щодо унеможливлення зловживань у цій сфері.

Зміни передбачені Постановою Кабміну №1323 від 15 грудня 2021 року.

Скільки відшкодовує держава?

Із моменту запровадження пілотного проєкту - тобто з 1 жовтня 2019 року - передбачено виплату компенсації послуги муніципальна няня в розмірі одного прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, установленого на 1 січня відповідного року, та в розмірі двох прожиткових мінімумів – у разі догляду за дитиною з інвалідністю.

З 1 грудня 2021 року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років в Україні становить 2 100 грн/міс.

Раніше ми повідомляли, скільки отримують муніципальні няні у Рівному, а ще – про деякі нюанси щодо розміру відшкодування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень