Мораторій на відключення боржників від комунальних послуг - знято. Експерти пророкують колапс галузі

Адже населення не спроможне оплачувати тарифи, що невпинно зростають

ФОТО ілюстративне з сайту Главком

В Україні офіційно зняли обмеження на відключення населення за заборгованість з оплати  комунальних послуг. Такі обмеження діяли в умовах карантину: на період дії карантину та 30 днів після нього заборонялося нарахування пені та штрафів за заборгованість за житлово-комунальні послуги та припинення надання таких послуг.

Наразі обмеження знято, й подібні обмеження діятимуть тільки у регіонах, де встановлено «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки.

Тож тепер постачальники комунальних послуг можуть відновити відключення через 30 днів після того, як регіон вийде з «червоної» зони карантину.

 

А значить комунальники зможуть відключати боржників від газу, електроенергії та інших видів комунальних послуг.

Щоб відновити подачу комунальних послуг у разі відключення, побутовим споживачам крім погашення заборгованості доведеться також сплатити послугу повторного підключення.

Наприклад, в залежності від технічних умов та регіону витрати побутових споживачів на відключення від електроенергії за борги та повторного узгодження протоколу можуть становити від 600 до 2000 грн, - повідомляє РБК-Україна

Водночас експерти уже пророкують колапс комунальній галузі, адже населення продовжить накопичувати борги за спожиті комунальні послуги. За словами очільника спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка тарифи на житлово-комунальні послуги в Україні продовжують зростати, а українцям все складніше вчасно оплачувати їх.

- Люди не платитимуть, зростатиме заборгованість. Це буде колапс, - каже Попенко.

Після зростання тарифів на газ та опалення з 1 жовтня 2020 року до 1 лютого 2021-го, заборгованість споживачів за комуналку за кілька місяців збільшилася на 25,6 мільярда гривень.

- При тому до цього борги за комунальні послуги росли на 5 мільярдів на рік. А тут за чотири місяці вони зросли на 25 мільярдів, - наголошує Попенко.

І попри те, що у літні місяці населення загасило приблизно 10-12 мільярдів гривень заборгованості, це не мало суттєвого впливу на ситуацію.

Половина з цих боргів залишилася. Тобто фактично заборгованість за житлово-комунальні послуги у порівнянні з минулим роком зросла майже вдвічі, - розповів Олег Попенко.

За матеріалами РБК – Україна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень