У криміналі підозрюють монастир УПЦ біля Рівного: через землю

Відкрити кримінальне провадження поліцію зобов'язав суд

Як монастир приватизував державні пам'ятки

Йдеться про Свято-Миколаївський жіночий монастир УПЦ МП, що в селі Городок Рівненського району (за 10 км від Рівного). Тутешній релігійній громаді держава у 1989 році надала у користування будівлі. Підставою для цього став охоронно-орендний договір від 1996 року. 

Адже Миколаївська церква із дзвіницею – це пам’ятки архітектури національного значення, а парк початку ХІХ ст. — пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. 

Але згодом будівлі, надані державою, і зведені тут монастирем самобуди стали приватною власністю монастиря, розповів священник розташованої поруч з монастирем церкви ПЦУ, військовий капелан Тарас Климович:

Десь у 2011-2012 році, за рішенням судів, будівлі, які мав монастир у користуванні, перевели у приватну власність.

 

Це нонсенс! Як державні будівлі, на державній землі, передаються у власність?! Але так сталось, тоді була влада Януковича.

Монастир зареєстрував за собою землю... у реєстратора зі Львівщини

За словами капелана, у 2020 році, перед місцевими виборами, монастир звернувся до сільради з проханням дати дозвіл на виготовлення документації на землю.

Тоді спрацював так званий принцип мовчазної згоди, коли орган влади не відповів ані позитивно, ані негативно. Але монастир виготовив проєкт рішення сільради про передачу землі у власність. 

І в цьому ж році монастир зареєстрував за собою землю.

 

Причому, чомусь це зробив у держреєстратора не з Рівненщини, а зі Львівщини. Йшлося про ділянку у майже 7 гектарів.

 

Підробку документів на землю виявили сусіди монастиря з ПЦУ

Парафіяни Тараса Климовича виявили, що монастир має кадастровий номер на ділянку. І вирішили звертатися до суду за скасуванням її реєстрації за монастирем.

І 16 лютого 2023 року Рівненський окружний адміністративний суд ухвалив рішення на їхню користь, визнавши дії держреєстратора ділянки незаконними.

Представники монастиря УПЦ на це рішення суду подали апеляцію.

Капелан ПЦУ, своєю чергою, 8 березня звернувся у поліцію із заявою про вчинення монастирем злочинів за 6 статтями Кримінального кодексу. Серед них:

  • службове підроблення та підроблення документів,
  • зловживання повноваженнями,
  • несанкціоновані дії з інформацією,
  • зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Що сказали у монастирі про звинувачення у захопленні землі

Монастир у Городку підпорядковується безпосередньо Рівненській єпархії УПЦ. Її очільник, архієпископ Пимен тоді коментував так:.

Все, що зроблено матушкою ігуменею із сестрами — воно залишається майбутнім поколінням українців. Незаконності у тому немає, я спілкувався з юристами. Є всі документи, які говорять, що незаконних забудувань не було.

 

Сестри, які побудували там храми, корпуси для училища дітей, які навчаються безкоштовно (регенти, іконописці, швачки) — це все проходить коштом монастиря. І саме для того там були збудовані ці будівлі.

Відреагувати поліцію на порушення змусив суд

Оскільки у поліції не відреагували на заяву Тараса Климовича належним чином, він знову пішов до суду. Цього разу до Рівненського міського. І суд 29  березня цього року ухвалив рішення.

Ним зобов’язав поліцію Рівненщини відкрити кримінальне провадження у справі про державну реєстрацію земельної ділянки під монастирем УПЦ в Городку. 

 

Суд вказав, що, згідно зі статтею 214 Кримінального процесуального кодексу,

не пізніше ніж упродовж доби після отримання заяви правоохоронці зобов’язані внести відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань, тобто відкрити кримінальне провадження і розпочати розслідування.

 

Однак, на момент звернення священника до суду цього зроблено не було.

Що кажуть у поліції?

У пресслужбі поліції Рівненщини сказали, що у цій справі відбуваються слідчі дії.

Зокрема, призначена будівельно-технічна експертиза, за результатами якої будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

І, пояснили тут, справу розслідують в межах об'єднаного кримінального провадження, відкритого за 4 статтями Кримінального Кодексу:

  • частина 1 статті 366 Службове підроблення,
  • частина 3 статті 362 Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах, вчинені особою, яка має право доступу до неї, за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони заподіяли значну шкоду. 
  • частина 4 статті 197-1 Самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику.
  • стаття 358 Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Джерело: Суспільне Рівне

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень